Отидете към основна версия

3 814 16

Израел: Вече не разчитаме на никого

  • израел-
  • сирия-
  • сащ-
  • ислямска държава-
  • башар асад

Решението на Тръмп за Сирия не може да се разглежда като изолирано действие

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Не позволявайте на липсата на какъвто и да било официален отговор от страна на Израел на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от Северна Сирия да ви заблуди: в Ерусалим са дълбоко разтревожени от събитията, пише The Jerusalem Post.

Не защото внезапно ще се отрази на способността на страната да предприеме действия в Сирия, в случай на опит да спре иранските опити да затвърди позициите си там, а защото узрява идеята, че Израел наистина може да разчита само на себе си.

Решението на Тръмп не може да се разглежда като изолирано решение. То трябва да се възприеме в контекста на подкрепяните от Иран атаки от миналия месец срещу саудитските петролни съоръжения и оглушителната липса на американска реакция на нападението.

И двата инцидента показват, че настоящата администрация е малко по-различна от предишната на президента Барак Обама по нежеланието си да се изправи срещу негативните сили в Близкия изток - и това е нещо, което има огромно значение за Израел.

Това, което се прокрадва в умовете на стратегическите плановици на страната, е, че САЩ ще подкрепят Израел в ООН; ще предлагат помощ за оръжия; ще дават морална опора и ще го защитават от международния натиск, но когато става въпрос за използването на сила, Израел трябва да бъде готов да се защити сам. По ирония на съдбата, решението на Тръмп за изоставянето на кюрдите идва само месец, след като той спомена възможността за подписване на договор за съвместна отбрана с Израел.

Докато много от стратегическите мислители на страната не приемаха това предложение сериозно, действията на Тръмп спрямо кюрдите ще бъдат взети много сериозно. Пактът за сигурност е думи; изтеглянето на американските войски са действия. В този регион решенията се вземат въз основа на това как действат различни ключови играчи, а не какво казват.

До неотдавна в Израел имаше хора, които твърдяха, че страната не трябва да предприема никакви действия срещу иранската ядрена заплаха, защото, ако "ножът опре до кокала", Ерусалим може да разчита на САЩ да свършат работата. Действията на американците в региона от последните две администрации - и на демократи, и на републиканци, показаха, че този мироглед не се основава на реалността. През последните няколко години не е имало действия на САЩ в подкрепа на тази теория.

Тази група хора се аргументираше с идеята, че в Близкия изток има неща, за които американците просто ще се погрижат. Това може да е било така някога, но не и сега. Саудитският и сега кюрдски опит крещи: "Може би да, може би не, но Израел не може да разчита на това".

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Израел ликвидира издирван екстремист

    Израелската армия уби командира на палестинската екстремистка групировка "Ислямски джихад" при прицелен удар по дома му в ивицата Газа призо ...
    12.11.2019
    1 901
    2
  • САЩ оставиха Сирия на турците

    САЩ не започват пълно изтегляне от Сирия, заяви високопоставен представител на администрацията, цитиран от световните агенции. Към този момент само ...
    08.10.2019
    4 545
    40
  • ООН: Не знаем какво ще се случи в Сирия

    Организацията на обединените нации се готви за възможно най-лошия сценарий, след като Турция пое контрола над операциите в Северна Сирия, заяви в поне ...
    07.10.2019
    2 260
    8
  • САЩ: Няма да участваме в тази война

    Белият дом заяви, че американски военни няма да участват в турската операция в Северна Сирия и няма да се намират близо до района, където се извършва ...
    07.10.2019
    9 129
    61