Отидете към основна версия

5 131 40

В САЩ се притесниха от руски дронове-камикадзета

  • дронове-
  • камикадзета-
  • русия-
  • сащ

Нова концепция предвижда масова атака със стотици дронове

Снимка: Shutterstock

Американски военни анализатори съобщават с тревога за потенциалната заплаха от руските дронове и техните бойни способности, пише вестник „Российская Газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Както отбелязва изданието Popular Mechanics, нова концепция предвижда масова атака със стотици дронове-камикадзе. За атаките ще бъдат използвани евтини безпилотни летателни апарати с формата „летящи крила“, които имат система за вертикално излитане и могат да носят около 2 килограма взрив. Цели за безпилотното ято ще са камиони и машини с лека броня. Освен това дроновете могат да бъдат ефективни при унищожаването на въздушни и надводни цели, както и радарни станции.

„Руснаците считат, че това ято ще бъде ефективно оръжие в борбата с терористите и високотехнологични противници. Изхождайки от това, което руснаците са видели и узнали в Сирия – това е най-важният военен опит към днешна дата – роякът дронове може да нанесе серизони щети“, обяснява американският военен анализатор Самюел Бендет пред изданието S4ISRNet. Експертите отбелязват, че в момента практически е невъзможно да бъде обезвреден вдигнал се във въздуха рояк дронове-камикадзета. Ако главният апарат бъде унищожен от противника или се загуби по някаква причина, неговите функции се предават на друг дрон. След това се прави реконфигурация и така до загубата на последните две устройства.

"Познатите защитни средства, като ракети, оръдия и картечници, няма да бъдат ефективни против ято безпилотни апарати“, пише Popular Mechanics. „Защитна система, която може да свали 90 процента от дроновете, а това е много добър показател, все пак пропуска останалите 10% от апаратите“, пише в статията. Ефективни средства за противодействие биха били „заглушителите“, но те ще бъдат безполезни срещу автономни дронове, които не приемат радиосигнали.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Свързани новини