Отидете към основна версия

2 216 22

НАТО иска да превърне Космоса в оперативно поле

  • нато-
  • космос-
  • оперативно поле-
  • йенс столтенберг-
  • алианс

НАТО е в готовност да защити разположените в орбита технически средства

Снимка: Shutterstock

Външните министри от НАТО утре ще обсъдят отношенията с Русия и Китай, енергийната сигурност, както и въпросите за оръжейния контрол. Разговорите ще обхванат също обявяването на Космоса за част от оперативното поле на алианса.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг поясни, че НАТО няма да въоръжава Космоса, но следва да е в готовност да защити разположените в орбита технически средства, които осигуряват нормалното всекидневие.

Космосът е все по-важен за военните дейности, допълни той. Столтенберг отказа да каже при какви обстоятелства в Космоса НАТО може да пристъпи към задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита.

Той съобщи, че следващата седмица ще посети Париж, за да разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон. Преди дни Макрон заяви, че НАТО е "в мозъчна смърт". Столтенберг посочи, че в НАТО не за пръв път има различия, но силата на организацията е в това, че различията винаги са били преодолявани с обсъждане. Стореното в последните години показва силата на алианса, коментира Столтенберг. При 29 съюзници винаги ще има различия - политически, културни, поясни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини