Отидете към основна версия

5 015 71

Призракът на сваления над Украйна самолет преследва Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • самолет-
  • малайзийски самолет-
  • кремъл-
  • разследване-
  • владимир путин

Нови разкрития на международната следствена група ясно сочат, че следите водят към Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар от Константин Егерт

9 март се очертава като една от най-неприятните дати за Кремъл догодина. На този ден съдът в Хага ще гледа процеса срещу заподозрените за свалянето на малайзийския пътнически полет MH17 над Украйна на 17 юли 2014 година.

298 човека - пасажери и екипаж загинаха, когато самолетът беше ударен с ракета "Бук" над контролираната от руски сепаратисти територия.

Международен екип от следователи, ръководен от холандски полицейски инспектор, твърди, че зенитно-ракетният комплекс е внесен в Украйна от Русия.

Засега следователите говорят за четирима заподозрени, които най-вероятно ще бъдат изправени на съд в тяхно отсъствие – трима руски и един украински гражданин. Всички те имат съмнителни постсъветски военни биографии. Никой от тях не е познат на широката общественост.

Нови доказателства

Новите разкрития на екипа може да променят това. Следователите публикуваха на сайта си записи на прихванати телефонни разговори между проруските сепаратисти, в които са замесени руският министър на отбраната Сергей Шойгу и Владислав Сурков, съветник и специален отговорник за Украйна на президента Владимир Путин.

Тези записи показват сериозното влияние на Русия върху самообявилите се за народни републику Донецк и Луганск. В един от записите Александър Бородай, руски гражданин, който през 2013 година се провъзгласи за премиер на Донецк, декларира недвусмислено, че неговата основна цел е „да защитавам интересите на Руската федерация".

Това не е първият случай, при който изплуват подобни записи. Украинските служби за сигурност и разследващият сайт “Белингкат“ са публикували и в миналото подобни материали. Но досега Москва отрича каквото и да е участие в свалянето на MH17 и определя материалите като „фалшиви новини" и „манипулация", част от „пропагандните усилия" на Киев.

Кой е спуснал заповедите?

Новите записи обаче са официални документи и ще бъдат използвани като доказателства на прокуратурата пред нидерланския съд. Те опровергават твърденията на Кремъл, че сепаратистите са независими играчи. Фактически доказват точно обратното: не може да се говори за „републики". Това са по-скоро руски пратеници, които управляват тези територии съвместно с хора на високи позиции в Москва.

Съдът трябва да разкрие веригата, по която са спуснати заповедите да бъдат доставени ракетите „Бук" в Украйна. След последните публикации на следователите е все по-вероятно, че доказателствата водят към Кремъл.

Почти никой не вярва, че свалянето на малайзийския Боинг е било умишлено. По-вероятната хипотеза е, че бунтовниците са вярвали, че стрелят по украински военно-транспортен самолет. Те дори се похвалиха с това в социалните мрежи, преди да разберат грешката си и да изтрият публикациите.

Процесът тотално ще делегитимира твърденията на Кремъл, че „украински националисти" водят гражданска война срещу мирното население на предимно рускоговорящия регион Донбас и че Русия няма нищо общо с това.

Доказване на влиянието на Кремъл

Политиката на Русия в Украйна може да се окаже в центъра на процеса. Западът до голяма степен забрави войната, в която Кремъл има сериозно участие. Един процес, базиран на новите разкрития, може да промени това и да доведе до негативни последици за Москва.

Въпреки че твърди обратното, властта в Русия следи общественото мнение на Запад. Тя се надява да измори Запада и да го принуди да прекрати подкрепата си за Украйна. Стремежите са по този начин имплицитно да бъде потвърдено руското господство в остатъците от постсъветския свят.

Путин се опитва да принуди новия президент на Украйна, Володимир Зеленски, да спазва Споразумението от Минск и да даде специален статут на контролирания от Русия регион Домбаск. Путин се надява, че при такъв сценарий европейските, дори и американските санкции срещу режима му ще бъдат разхлабени, ако не и свалени.

Как роднините на жертвите могат да осъдят управляващите в Русия

Процес, който разкрива руското влияние върху свалянето на MH17, ще нанесе тежки поражения върху стратегията на Кремъл. Той ще принуди украинския президент да следва твърда линия срещу Москва и да заглуши гласовете от Европейския съюз, които настояват за подновяване на диалога с Путин.

Ако се докаже, че са замесени висшестоящи представители на режима, близки на жертвите могат да решат да съдят управляващите в Москва за обезщетение. На Кремъл ще се наложи да изплати компенсациите, за да избегне скандал. Но това би се равнявало на признаване на вината.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: