Отидете към основна версия

1 602 24

България арена на руска шпионска сага

  • русия-
  • шпиони-
  • алпи

Шпионите действали в Алпите с огромно присъствие в страната

Снимка: Shutterstock

Изданието разкри, че руски шпиони са действали от тайна база в Алпите. Тяхната дейност се е извършвала в няколко страни, включително и в България.

Според разкритията шпионите многократно са пребивавали в градове в Югоизточна Франция, като често са пътували до границата с Швейцария. Районът е бил използван за логистична база за подготовка на действия в България, Молдова, Крим и Черна гора.

„Това е много дискретно място, посещавано от много руснаци и заможни туристи. Става въпрос за 15 руски шпиони, които са се връщали там след всяка своя акция, в това число атаката срещу Емилиян Гебрев, нападението срещу Сергей Скрипал, както и акции за дестабилизиране на Молдова и Черна гора“, заяви Жак Фолору пред bTV.

Според Христо Грозев от „Белингкат“ групата е била създадени преди 9 години, като тогава основно се е занимавала със Средна Азия. В последствие те започват да проявяват интерес към Европа, като до този момент не са имали по-голяма концентрация на офицери от 8-те души, които са присъствали в България преди 4 години.

От този период е и атаката срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Случаят все още не е разяснен.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини