Отидете към основна версия

9 612 31

Разкрития за срива на САЩ в Афганистан

  • сащ-
  • разкрития-
  • афганистан

Безсмислени разходи и неяснота около региона

Снимка: БГНЕС/EPA

Стотици поверителни интервюта на висши американски фигури разкриват тяхното отношение към американската акция в Афганистан. Това показва публикация на Washington Post.

Интервютата са направени по проекта Научни уроци на службата на специалния инспектор за Афганистан. Интервютата са направени през последните пет години.

Основни тези на агенцията са, че държавните служители на САЩ умишлено са подвеждали американското общество, че американците надделяват в региона. Игнорирани са били и корупционните практики и злоупотребата с държавна помощ.

„Бяхме лишени от основно разбиране за Афганистан. Не знаехме какво правим“, заяви генерал – лейтенант Дъглас Лут, който водеше кампанията.

Той заяви, че е имало пълно объркване, относно идеята за действията в страната. Според командос Джефри Егърс са били изразходвани безсмислено големи средства за действията на военните.

Полковник Боб Краули разкрива, че публично представяните статистики, винаги са били представяни във възможно най-позитивен начин.

Документите се сравняват с изтеклите документи за конфликта във Виетнам през 1971 г. До тук са разкрити имената на 62-ма от интервюираните, а тези на 366 бяха редактирани.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини