Отидете към основна версия

2 305 16

„Боко Харам" убиха 15 души

  • боко харам-
  • нигерия-
  • терористи-
  • убити

За 10 години терористите са взели живота на 35 000 души

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бойци на терористичната група „Боко Харам” са атакували град Магумери в щата Борно, североизточна Нигерия. При нападението те са убили 15 души.

Бойците са нахълтали в Магумери на 17 джипа късно вечерта на 13 декември, съобщава депутат от щата Борно. По думите му, по време на боевете са загинали 8 местни опълченци, полицаи и 6 мирни граждани. До момента военните нигерийски власти не са потвърдили информацията за инцидента.

Ислямската групировка „Боко Харам" възникна в северната част на Нигерия през 2002 г. Като нейна щабквартира се смята град Майдугури. Целта ѝ е да завземе властта в страната. През 2009 г. „Боко Харам” премина към активна терористична дейност. През пролетта на 2015 г. организацията обяви, че се присъединява към терористичната групировка „Ислямска държава”. През същата година въоръжените сили на Нигерия нанесоха голям удар на „Боко Харам" и от тогава териториите, върху които се разпростира терористичната организация непрекъснато намалява. По данни на ООН, в резултат на нейните нападения за последните 10 години са загинали 35 000 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини