Отидете към основна версия

18 567 108

Ердоган: Гърция няма думата

  • тунис-
  • ердоган-
  • кейс сайед-
  • турция
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Гърция няма думата в преговорите между Турция и Либия“, каза турският президент Реджеп Ердоган на съвместна пресконференция след изненадващата си визита в Тунис и разговорите със своя колега Кейс Сайед, пише турският вестник Yeni Safak.

Ердоган вярва, че Тунис ще е една от страните, които ще работят по мира и стабилността в Либия. Според него нестабилната ситуация в страната не оказва влияние само на Либия, но и на съседните държави, включително Тунис. „Вярвам, че Тунис ще направи ценни и конструктивни действия за постигането на стабилност в Либия“, каза Ердоган.

На 27 ноември правителството на Националното съгласие в Триполи подписа две отделни споразумения с Анкара – за военно сътрудничество и за морските граници в Източното Средиземноморие, припомня аг. „Фокус“. Те обаче предизвикаха негативна международна реакция, като най-силен протест изрази Гърция.

След свалянето от власт и смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия на практика престава да функционира като единна държава. В страната съществуват две правителства. Избраният от народа парламент управлява източната част на страната, а на запад, в столицата Триполи, правителството на Националното съгласие управлява с подкрепата на ООН и Европейския съюз. Властите в източната част на страната действат независимо от Триполи и си сътрудничат с Либийската национална армия, ръководена от полковник Халифа Хафтар, която прави опити да превземе столицата от април 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган с изненадващо посещение

    Изненадващо турският президент Реджеп Ердоган пристигна на посещение в Тунис. Визитата е първата му след изборите в Тунис през есента и идва на фона н ...
    25.12.2019
    26 831
    56