Отидете към основна версия

1 591 11

Войната срещу Тръмп продължава - Януари 2020

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • демократическа партия-
  • импийчмънт-
  • нанси пелоси

Гласуват внасяне на обвинение за импийчмънт на американския президент

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Камарата на представителите в американския Конгрес се очаква да гласува днес за изпращане в Сената на обвинението за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Той е обвинен в превишаване на правомощията си и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Вотът е от историческо значение, защото той дава начало на същинския процес, който може да доведе до отстраняването на Тръмп от поста.

Това ще е третият такъв процес срещу американски президент.

На процедурата по импийчмънт бе даден ход преди около четири седмици, след като Камарата на представителите гласува обвинения в това, че Тръмп е оказал натиск на Украйна за политически облаги.

След гласуването се очаква председателят на доминираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси да изпрати обвиненията в Сената - процес, който бе забавен и това породи напрежение между двете камари.

В този период демократите се опитваха да осигурят явяване на нови свидетели по време на процеса в доминирания от републиканците Сенат, но така и не получиха уверения.

Президентът настоява, че не е прекрачвал законите и нарича процеса “лов на вещици“.

Междувременно в навечерието на вота демократите разпространиха куп документация от разследването в опит да представят контекста на случващото се.

По време на гласуването ще бъдат назначени и законодатели, които ще са в ролята на прокурори.

След гласуването тези отговорни лица ще се включат в церемониална процесия по пренасяне на обвиненията от Камарата на представителите в Сената.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп очаква да го оправдаят

    Процесът срещу мен е поредна измама на демократите. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Fox News. Процесът ще започне през следв ...
    15.01.2020
    1 261
    9
  • Търси се съперник за Тръмп

    Шестима претенденти за президентска номинация от Демократическата партия на САЩ се впуснаха в седмия пореден телевизионен дебат в Де Мойн, столицата н ...
    15.01.2020
    1 453
    6
  • Републиканците искат изслушване в Сената

    Сенатори от Републиканската партия обявиха, че ще отхвърлят всяко предложение за бързо гласуване в полза на американския президент Доналд Тръмп, съобщ ...
    14.01.2020
    918
    2
  • Ограничиха правомощията на Тръмп

    Камарата на представителите на САЩ ограничи правомощията президента Доналд Тръмп за военни действия срещу Иран, съобщи USA Today. Това стана ясно с ...
    10.01.2020
    3 559
    21