Отидете към основна версия

2 794 18

Узбекистан: Няма да се опълчим на Китай заради САЩ

  • майк помпео-
  • узбекистан-
  • казахстан-
  • сащ-
  • абдулазиз камилов

Съседите на КНР засега се въздържат от критики към политиките на Пекин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Узбекистан внимателно изрази съпротива към офанзивата на САЩ срещу третирането на китайските мюсюлмански малцинства от страна на Пекин, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар Майк Помпео е на визита в региона, за да дискутира този и други въпроси със съседите на Китай, които досега се въздържат от критики към политиките на Пекин.

„Искаме Централна Азия да бъде регион със стабилно развитие и сътрудничество и наистина не бихме искали да почувстваме върху себе си неблагоприятните политически последствия във връзка с конкуренцията в региона между големите сили“, заяви узбекският външен министър Абдулазиз Камилов, който разговаря с Помпео в Ташкент.

Коментарите на американския първи дипломат поставят развитията в региона в неловка позиция, тъй като той разчита на Китай за голяма част от търговията и инвестициите.

Помпео заяви, че при визитата си в узбекската столица ще повдигне въпроса за китайското мюсюлманско малцинство уйгури на днешната среща си колегите си от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

В неделя в Казахстан Помпео заяви, че Вашингтон призовава „всички страни да се присъединят в натиска за незабавен край на репресиите срещу уйгури, казахи и представители на други малцинства в Китай“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини