2 Февруари, 2020 16:24 1 851 27

Помпео предупреди за нарастващото влияние на Китай

  • сащ-
  • казахстан-
  • майк помпео-
  • китай

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Казахстан, където настоя властите да внимават с влиянието на руските и китайските инвестиции

Помпео предупреди за нарастващото влияние на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Казахстан, където настоя властите да внимават с влиянието на руските и китайските инвестиции, предаде АР.

Помпео заяви пред казахстанските ръководители, че привлекателността на такива инвестиции е за сметка на суверенитета и може да ощети, вместо да подпомогне, развитието в дългосрочен план.

В началото на кратката си визита държавният секретар се срещна с етнически казахстанци, чиито семейства са изчезнали или са били задържани при репресиите на Китай над мюсюлманите и други етнически и религиозни малцинства в Синцзян-уйгурския автономен регион в западен Китай

Помпео поздрави Казахстан за репатрирането на бойци, воювали в редиците на Ислямска държава, от Ирак и Сирия. Казахстан си върна близо 600 бойци и членове на семейства, задържани в райони, някога контролирани от групировката.

Държавният секретар на САЩ призова висшите държавници в централноазиатската страна да работят за продължаване на реформите, които ще позволят по-големи американски инвестиции там.

САЩ подкрепят стремежа на Казахстан да изгради отношения с други страни, но призовават за сътрудничеството с американски компании, заяви на пресконференция Помпео след разговори с външния министър Мухтар Тлеуберди.

Тлеуберди коментира, че участието на САЩ в изпълнението на проекти в Централна Азия ще се отрази положително на инвестициите в региона.

На пресконференция в Нур Султан Помпео призова международната общност да направи повече срещу извършваните от китайските власти репресии в Синцзян, като предостави убежище на живеещите там мюсюлмански малцинства. Той отбеляза, че е обсъдил този въпрос с казахстанския си колега. "Ние обсъдихме трафика на хора и съдбата на над един милион уйгурски мюсюлмани и етнически казахи, които Китайската комунистическа партия е задържала в Синцзян, точно зад казахстанската граница", посочи американският държавен секретар.

"Съединените щати призовават всички страни да се присъединят към нас в настояването за незабавно прекратяване на тези репресии. Ние просто ги молим да предоставят безопасно убежище на онези, които искат да избягат от Китай", добави Помпео.

Според правозащитни организации най-малко един милион китайски мюсюлмани, повечето уйгури от Синзцян, но също казахи, са интернирани в "лагери за превъзпитание" от китайските комунистически власти. Пекин отхвърля това число и говори за "центрове за професионална подготовка", предназначени да помогнат на населението да си намери работа и да го отдалечи от изкушението на религиозния екстремизъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    31 7 Отговор
    Аз алармирам за заробващото влияние на САЩ.
  • 2 Тоя кавал не знае ли че

    28 6 Отговор
    Светьт е видял много по-лошо от влиянието на САЩ -отколкото от Китай-безспорен исторически факт.

    Коментиран от #27

  • 3 Уыт

    26 6 Отговор
    За това ли им пуснахте корона вирус а? Кажи бе Помпи? Куче грабителско!
  • 4 Borislav Popov

    8 25 Отговор
    Прав е Помпито, 100 пъти е прав, тези, руско-китайски инвестиции един прекрасен ден, ще им излязат през отзад на казахстанците. Някой, ако знае за страна, която е просперирала с помоща на руско-китайски инвестиции, нека да даде пример, аз такава страна не знам ! Може би Северна Корея, Куба и Венецуела, а може би Киргизия и Сирия ??

    Коментиран от #5, #8, #9, #10, #15, #17

  • 5 прорраааваарпооо

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    То на теб всеки ден ти влааа и излааа от отзат-па нищо ти нема и акала не ти доде

    Коментиран от #6

  • 6 Borislav Popov

    2 15 Отговор

    До коментар #5 от "прорраааваарпооо":

    Ми, то на теб всеки ден ти влиза и излиза от отзаД и отпред и отгоре и от дол и пак не можа да ти доЙде акъла в главата.
  • 7 Ееее

    9 1 Отговор
    Е то не мой само САЩ да имат влияние навсякъде,има и други.
  • 8 боцмана

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Борка , инвестициите се правят по взаимна изгода , ако ти отърва , се съгласяваш , ако ли не , довиждане Гергино , е..л съм ти панаирите. По добра сделка ли е дай едни милиарди за нещо което го няма и не се знае кога ще стане. Висшите държавници не са от Мусукоджили , и знаят кое е добре и кое зле за държавите им , освен ако не са от класното на нашия разбойник.

    Коментиран от #12

  • 9 Ели

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    КазаHстан, Узбескистан, Такжикистан са териториите, в които вече е навлязъл финансирания от USA световен тероризъм, in, в интерес на истината не виждам с какво "Новоw" може да се похвалите, от старите англосаксонски планове и хватката на "Ананкондата" по отношение на тази "долина" - разкоспирирана от китайско, японско и руско разузнаване.

    Обект на англосаксонски интеререси от ПСВ, осъзнавате ли, колко бедна на творчество и интелект е ПРОПАГАНДАТА ВИ.

    Искате държавите, отворени с топове, и държави пострадали пряко от англосаксонският ви цинизъм и пропаганда да повярват в написаното от "шутовете на А-я и САЩ", осъзнавате ли колко сте смешен и жалък в опитите ви fза световни анализи.

    Спите ли спокойно след финансираните от Лондон псиинформационни войни финасирани от 2018, осъзнавате ли нещастното си битие, след като Чърчил каза: "Не се Fборим срещу Германия е нацизма, а срещу духа на Шилер".

    Има нещо отвратително в битието ви, битие на продажност, цинизъм и алчност, в момента успяхте да "кaстрирате" духа на Шилер чрез Меркел, духа на Кубрат и Иван Грозни, за Япония няма да пиша - дълга тема.


    Нямате ли собствен филтър за "чистоплътност" - децата ви възпитани в консуматорски и предателски дух без грам благородност, за разлика от мен, не изпитват ли неудобство от бащи като вас?

    Не изпитваш ли неудобство от хора родени с титла и шутове като теб?
    Какво нищожество трябва да си, за да нямаш душа и рацио?

    Коментиран от #13

  • 10 Делчо

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Малии Ирак цъфти. Също Афганистан, Сирия, Либия, пък и България. Все страни със сериозно американско влияние.

    Коментиран от #11

  • 11 Borislav Popov

    0 15 Отговор

    До коментар #10 от "Делчо":

    Въа всички тези страни, които си споменал няма такъв глад като в С. Корея, такава чудовищна инфлация като в Венецуела и такива мизерни заплати като в Куба. Шах и мат с пешката !
  • 12 Borislav Popov

    0 11 Отговор

    До коментар #8 от "боцмана":

    Абе, Боцмане, аз не те питам какво е това инвестиция и бла, бла...) Аз казвам, ако знаеш страна която е видяла полза от руските инвестиции, да ми я дадеш за пример, а не да ми разтягаш тук локуми !!
  • 13 Borislav Popov

    0 9 Отговор

    До коментар #9 от "Ели":

    Я чети по внимателно какво съм написал ма - Някой, ако знае за страна, която е просперирала с помоща на руско-китайски инвестиции, нека да даде пример, аз такава страна не знам ! Ако знаеш, дай пример, ако не млъкни, щото останалите ти простотиики, дет си ги наблъскала в коментара си, не ме интересуват, въобще !!

    Коментиран от #20, #23

  • 14 Игор Додон

    8 0 Отговор
    Знаем вашето влияние до какво води - над 20 години окупирана кубинска земя след като изтече договора ви. Не можахте да поддържате военната база и построихте затвор. Нищо чудно и у нас да се случи
  • 15 Румяна Костова

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Богаташите, независимо от националността си, никога не влагат парите си, за да просперира дадена страна. Живеем в пост капиталистически свят . Инвестират, само ако имат интерес и сигурност, че ще умножат парите си. Защо никой сериозен инвеститор не се е затичал да влага пари в Украйна например?

    Коментиран от #18, #22

  • 16 Румяна Костова

    6 2 Отговор
    И в Казахстан се наблюдава явлението ,, Барин пришел". Общо взето речите му пред васалите от бившите съветски републики са едни и същи, а кланянето им пред него зависи от темперамента и усърдието на васалите. Разбрахме, че Америка ще пази тези новоизлюпени държавици от руската агресия и китайската икономическа експанзия.
  • 17 Бай Шиле

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Абе третополовата! Защо се показваш, там където има трици! Не знам какъв индивид си, но си продажен!

    Коментиран от #19

  • 18 Borislav Popov

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    Така приказваш понеже не можеш да дадеш конкретен пример, в коя страна е инвестирала тойта Русландия и тази страна да е видяла полза от тези инвестиции. Ти това върви го разкажи на онези богаташи, които са инвестирали навремето в страни като ФРГ, Южна Корея, Тайван, или в гарадове-държави, като Хонконг, Макао, Сингапур и т.н. Ти, Румо, явно си мноооого далека от тази тема, ама иначе си седнала и ти тук да се правиш на капацитетка. Ала знай, кремлеботка не може бъде капацитетка.
  • 19 Borislav Popov

    0 7 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Шиле":

    Слушай, кво ма петополовата, явно и ти като кака ти Рума, немаш акъл на 2 магарета, тревата да разделиш, ала си седнала и ти тук на умничка да се правиш, я изчезвай от тук...)
  • 20 Бай хой

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Боклукчийски а в тези страни дет си изброил има ли боклук от Нигерия? А там спират ли им енергийните проекти и задължават ли ги да плащат милиарди за допотопни панелки блок 70 вх. а ето. 3.? А в тези страни наложен ли е геноцид на населението и то да бяга за оцеляване далеч зад граница? Дори не съзнаваш колко си прост. Като жабата на Боко си. Вари те на бавен огън и колкото си тъп не съзнаваш че ще крякаш докато се свариш.

    Коментиран от #21

  • 21 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Има боклукчийски и то не само от Нигерия, но и още от мноооого страни е събран там боклука ! Ако имаш още въпроси, казвай готов съм да отговоря на всички.
  • 22 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    ...ами то след девет нули в сметката...НАЦИОНАЛНОСТТА ИЗЧЕЗВА!!!И ставаш основно уса гражданин,пък ако откажеш/гешев те подлага на ,,профлактика с издигане до респект,,...
  • 23 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    ...КАКВО Е ПРОСПЕРИТЕТ според тебе,бе ампе/БАНАНИ ЛИ...Естествено че Русия и Китай не произвеждат банани!!!и не ги предлагат!!!То и усата не ги прави,просто ги граби от Л.Америка!!!!

    Коментиран от #25

  • 24 Ддса

    2 0 Отговор
    Зтойте изостанали и бедни, че иначе Китай става много силен!
  • 25 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "ТОЧКАТА":

    Просперитет не е банани, а пъпеши, ей такива като теб, които ги произвеждат и Русия и Китай.
  • 26 Кире

    3 0 Отговор
    Набират терористи за диверсии и дестабилизация. Правят го на всякъде. Според мен е очевадно.
  • 27 Анти комунист

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тоя кавал не знае ли че":

    Светът видя вас изроди комунисти алчни и жестоки радвате се има и други като вас ваши братя скравена белене и други там превъзпитавахте елита на България подобно нещо извършват и ваще братя в Китай и сев Корея