Отидете към основна версия

39 089 249

В Турция: Ердоган да се обърне срещу Путин и да изгори Сирия!

  • идлиб-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сирия-
  • девлет бахчели

Турция трябва да преразгледа отношенията си с Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Отговорността за смъртта на турските военни в сирийската провинция Идлиб е приписвана на Руската федерация от системни политици в Анкара. Партията на националистическото действие (ПНД), която е част от управляващата коалиция с президентската Партия на справедливостта и развитието (ПСР), обяви необходимостта от преразглеждане на отношенията с Москва, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от агенция "Фокус".

От своя страна, намаляването на качеството на контактите между Русия и Турция може да се отрази неблагоприятно върху либийската криза. Фактът, че Турция трябва да преразгледа отношенията си с руското ръководство, заяви лидерът на ПНД Девлет Бахчели. "Русия, която се опитва едновременно да контролира Сирия и Турция, няма добри намерения", убеден е политикът. - "Надяваме се правителството да преразгледа отношенията с Руската федерация".

Досега няма резултати от Астана, Сочи, Женева или от дипломатически контакти и такива не трябва да се очакват. Вината за смъртта на турските военни, според Бахчели, се крие както в Москва, под чийто контрол се извършват военните операции на сирийската правителствена армия, така и в официален Дамаск. Политикът покани президента Реджеп Тайип Ердоган да "планира атака" срещу сирийската столица. "Изгорете Сирия, унищожете Идлиб, сложете край на Башар Асад", призова Бахчели.

Изявленията на лидера на ПНД бяха направени на фона на военното изостряне около размирната сирийска провинция Идлиб, която всъщност попада в сферата на влияние на Турция. От 3 февруари турските военни са подложени на обстрел от сирийската правителствена армия два пъти, в резултат на което броят на жертвите сред личния състав на турските въоръжени сили достигна 10. Преговорите между междуведомствените делегации от Русия и Турция, които се проведоха на 10 февруари в Анкара, завършиха безрезултатно. Представители на Ердоган обещават многократно, че страната им ще реагира на смъртта на военните си служители, които са се намирали в наблюдателните пунктове в Идлиб, предвидени в Споразумението от Сочи за 2018 г.

Вероятно Кремъл търси рецепта за изцеление на двустранните отношения, в която се виждат смущаващи симптоми. В продължение на седем дни турските военни три пъти отказват предварително договорени съвместни патрули с руската военна полиция в северните райони на Сирия. Възможно е отношенията между двете страни да преживеят такова охлаждане и в друга посока. Както показа посещението на турската делегация в Москва на 13 януари, страните тясно свързват либийското досие със сирийската криза. Ердоган осигурява военна подкрепа на Правителството на националното съгласие в Триполи, признато от ООН, но контролиращо малка част от страната, основно около столицата.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: