Отидете към основна версия

4 924 7

Как се справят с коронавируса в Ухан

  • китай-
  • коронавирус-
  • хубей

Докато Китай се опитва да овладее разпространението на новия коронавирус, епицентърът на болестта Ухан все още е изправен пред множество предизвикателства. Това съобщи CNBC.

В края на миналата седмица управлението в Хубей каза на предприятията, включително и на автомобилни производители като Nissan и Honda, да не рестартират дейността си поне до 11 март. В Ухан, столицата на провинцията, са 60% от общо потвърдените случаи на коронавирус в континентален Китай и около 77% от смъртните случаи.

Въпреки че местните власти бързат да строят нови лечебни заведения и спешни центрове, докладите все още описват недостатъчни болнични легла и грижи.

Китай изпрати повече от 30 000 медици в Хубей, сред които приблизително две трети в Ухан. Здравни служители казват, че в момента 10% от китайските медицински лица за критични грижи са в града и се борят със заразата.

Ухан е определил 46 болници, които да обслужват потвърдени случаи на коронавирус, като същевременно се опитва да пренасочва част от инфектираните в медицински заведения в други градове.

„Тези мерки значително облекчиха стреса, но тъй като броят на заразените е твърде голям и продължава да нараства, търсенето трудно може да бъде удовлетворено за кратък период от време“, каза лекар, запознат със ситуацията в града миналата седмица пред CNBC.

Интересното е, че недостигът на здравни услуги беше проблем за Китай дори преди избухването на коронавируса. В края на 2018-а здравната комисия на Ухан заяви, че степента на заетост на болничните легла е 94%.

Към понеделник в града от вируса са загинали над 2000 души, според данни на Китай. Изписани са повече от 10 000 пациенти, докато настоящият брой на потвърдени случаи е повече от 34 600.

Много местни жители казват, че е трудно да се потърси медицинска помощ, като част от тях се обръщат към обществеността чрез социалните медии. С повече от 3 милиарда преглеждания от инициирането ѝ на 5 февруари, „пациенти с пневмония молят за помощ“ се превърна в „супер тема“ в Weibo - китайска социална медия.

На 6 февруари Ухан отправи искане за повече медици. Миналия уикенд китайските държавни медии съобщиха, че седем круизни кораба пристигат в града, за да настанят извънредно изпратения персонал. Ухан също така е наложил по-строги мерки от много други части на страната, за да задържи хората у дома.

В неделя китайският президент Си Дзинпин заяви, че контролът върху коронавируса в града и провинция Хубей е национален приоритет, последван от предотвратяване на разпространението на болестта в Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Добра новина от епицентъра на коронавируса

    Китайските власти обявиха провинция Хубей за регион с ниска епидемиологична опасност. Статутът провинцията получава след като се нормализира ситуацият ...
    18.04.2020
    16 249
    27
  • Хотел се срути в Китай

    В Китай се срути хотел, съобщи РИА Новости. Това е станало в южна провинция Фуцзян. Все още не е ясно какво е довело до срутването. Екипи за бър ...
    07.03.2020
    1 755
    4