Отидете към основна версия

1 846 3

Бурята Харолд се стовари върху Фиджи

  • фиджи-
  • вануату-
  • харолд-
  • буря-
  • сува-
  • соломонови острови

Стихията отне 27 живота на Соломоновите острови миналата седмица, а във вторник опустоши Вануату

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опустошителна тихоокеанска буря се стовари върху Фиджи в сряда, откъсвайки покриви и наводнявайки градове, след като остави диря от разрушения на Соломоновите острови и Вануату, предаде БГНЕС.

Тропическият циклон Харолд отслабна леко за през нощта от пета до четвърта категория, но все още блъска Фиджи с ветрове със скорост до 240 километра в час.

Официалната метеорологична служба NaDraki съобщи, че циклонът е бил южно от бреговете на главния остров на Фиджи Вити Леву, но минава по-близо до сушата, отколкото първоначално се очакваше.

Въпреки намаляването на силата си, Харолд остава „изключително опасен“, докато се насочва на изток, заплашвайки да нанесе щети в Тонга в четвъртък.

Снимки и видеа в социалните мрежи показват големи щети в Наусори, точно пред столицата на Фиджи Сува. Множество покриви от гофрирани железни плоскости са изтръгнати от свирепите ветрове.

Главната улица на Ба, в северната част на острова, беше удавена, след като местната река излезе от бреговете си.

„Служители на спешните служби са единственият персонал, на когото е разрешено да пътуват. Всички фиджийци трябва да останат на закрито“, каза премиерът Франк Байнимарама.

Националната служба за управление на бедствията заяви, че жителите по-голямата част от южното крайбрежие, където са много от големите курорти на страната, трябва да се евакуират.

Харолд отне 27 живота на Соломоновите острови миналата седмица, а във вторник се стовари върху Вануату, като унищожи голяма част от втория по големина град в страната Луганвил.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Мощен циклон мина през Фиджи

    Циклон от пета категория премина през Фиджи, съобщи ТАСС. Явлението е от пета категория. Евакуирани са били над двадесет хиляди души. Разрушени ...
    18.12.2020
    1 316
    1
  • Хаваите очакват приближаващ ураган

    Хаваите очакват приближаването на урагана Дъглас, съобщи РИА Новости. Това обявиха от американския национален център за урагани. Бурята се движи в ...
    26.07.2020
    2 690
    5
  • Прашни бури и градушки връхлетяха Австралия (СНИМКИ)

    Опустошени от сушата селски местности в Австралия сега са връхлетени от прашни бури, които може да засегнат и гъстонаселени градове като Сидни. Така е ...
    20.01.2020
    3 619
    9
  • Буря уби 21 човека в Индонезия

    Проливни дъждове предизвикаха огромни наводнения в столицата на Индонезия и намиращите се в близост градове. Най-малко 21 души са загинали, а хиляди с ...
    02.01.2020
    1 645
    5