Отидете към основна версия

6 215 37

Трансилвания е на път да скара грандиозно Румъния и Унгария

  • трансилвания-
  • румъния-
  • унгария-
  • виктор орбан

Виктор Орбан призова към спокойствие във връзка със скорошно изказване на президента на Румъния Клаус Йоханис

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова към спокойствие във връзка със скорошно изказване на президента на Румъния Клаус Йоханис относно законопроект за автономия на т.нар. Секуйски край, предаде Аджерпрес, позовавайки се на интервю на Орбан за унгарското "Радио Кошут", съобщава БТА.

Повод за реакцията на Орбан станаха критики на румънския президент срещу парламентарното мнозинство в Румъния по повод приемането в долната камара на парламента на законопроект за автономията на район в Трансилвания с преобладаващо унгарско население. Проектът бе окончателно отхвърлен от Сената в сряда.

Йоханис обвини лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, който е председател на Камарата на депутатите, че действа против интересите на Румъния и го попита какво му е обещал в замяна унгарският лидер Виктор Орбан. "Докато ние се борим с пандемията от Ковид-19, СДП се опитва да даде Трансилвания на унгарците", заяви президентът.

Помолен да коментира това в радиопредаване, Орбан заяви, че следи с недоумение случващото се, като отбеляза, че подобни фрази не е чувал в Румъния "дори и в най-смутния антидемократически период".

"Чакам изясняване на ситуацията, за да разбера какво се е случило", посочи Орбан. Той добави, че ако е нужно, Унгария ще отговори на предизвикателството, но засега той не препоръчва това, като не знае дали става въпрос за провокация, за "случайност" или за първи стъпки на нова румънска национална стратегия.

Орбан призова за спокойствие в очакване на изясняване на ситуацията и препоръча на Унгария да се опита да поддържа добросъседски отношения, да уважава румънците, очаквайки същото по отношение на унгарците, живеещи в Румъния, унгарците от Унгария и унгарската държава.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.

Свързани новини