Отидете към основна версия

8 111 58

Босна не пусна руски военни

  • русия-
  • военни-
  • босна и херцеговина

Военните са имали покана

Снимка: БГНЕС/EPA

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радончич не даде разрешение на руските военни специалисти да влязат в страната, където преди това бяха поканени от властите на тази държава да дезинфекцират град Мостар, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на министерството.

"Вчера външните министерства на Босна и Херцеговина запознаха Министерството на сигурността с бележка, получена от посолството на Руската федерация. Тази бележка изисква разрешение за влизане на територията на Босна и Херцеговина за 24 членове на медицинския екип и петима специалисти на RCHBZ за дезинфекция на град Мостар, което те трябваше да направят въз основа на искане на председателя на Президиума на Босна и Херцеговина (колективен ръководен орган) Драган Чович.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина не даде разрешение на граничната полиция да пусне военния санитарен конвой на границата" - се казва в изявление на министерството. Според Радио Сараево руският хуманитарен конвой не е могъл да премине сръбската граница с Босна и Херцеговина.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че част от руските военни експерти, които сега помагат в борбата с коронавируса в Сърбия, ще бъдат преместени в Босна и Херцеговина. Според военното ведомство на 1 май конвой, състоящ се от 5 единици специална военна техника (станции за автоматично изливане на ARS-14KM и мобилен дезинфекционен комплекс за аерозол), две медицински и сестрински бригади и четири екипажни части на руските сили за химическа отбрана на Русия с общо 25 души ще замине от Белград за един от кантоните на Босна и Херцеговина. Беше отбелязано, че руските експерти са отговорили на искането на босненската страна.

Предвиждаше се военните да провеждат антиепидемиологични мерки за борба с коронавирусната инфекция. От 9 до 23 април в Босна и Херцеговина работеше консолидиран отряд от експерти от министерството на отбраната на Русия. Тогава бяха дезинфекцирани 28 обекта в 11 града на републиката.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини

  • Руски въпрос пред Босна и Херцеговина

    Решението за недопускане на представителите на руските военни в Босна и Херцеговина показва политизиране на темата. Това заяви членът на тристранното ...
    03.05.2020
    8 834
    42
  • Какво очаква Русия за мир в Донбас

    Основното условие за мир в Донбас е пълното изпълнение на Минското споразумение. Това заяви говорителят на руското президентството Дмитрий Песков, цит ...
    30.04.2020
    4 870
    35
  • Русия изпраща помощ на Босна и Херцеговина

    Русия обяви, че ще предостави помощ на Босна и Херцеговина, съобщи ТАСС. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Руският президент В ...
    09.04.2020
    2 868
    36