Отидете към основна версия

21 386 19

Като във филм на ужасите: Тялото на Хашоги е било изгорено във фурна

  • джамал хашоги-
  • убийство-
  • турция-
  • фурна-
  • тандур-
  • саудитска арабия-
  • журналист

Саудитският дисидент беше убит по особено брутален начин в Истанбул преди две години

Снимка: Shutterstock

Потвърди се една от зловещите версии, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Той беше екзекутиран по особено брутален начин в саудитското консулство в Истанбул през 2018 год.

Служител в саудитското консулство даде шокиращи показания пред турски съд, разследващ убийството на Хашоги. През октомври 2018 година той влезе в дипломатическата сграда за изкарване на брачни документи, но така и не излезе жив от нея. Турското разузнаване успя да разкрие убийството, но тялото и до днес не е намерено.

Джамал Хашоги бе един от най-големите критици на властта в Рияд, и заради риск за живота си избяга да живее зад граница – в САЩ. Преди две години обаче влиза в консулството, за да си изкара документи, които ще му позволят да сключи брак с турската си половинка Хатидже Дженгиз. В хода на разследването бе установено, че специални саудитски екипи килъри, близки до кралското семейство в Рияд, са пристигнали в Истанбул, за да убият дисидента.

Принц Мохамед бин Салман отрича да е дал заповед за убийството на Хашоги, макар че турското разузнаване и западните служби са сигурни, че подобно убийство не може да бъде извършено без неговото знание. Зеки Демир, служител в консулството, заяви в хода на изслушването, че му е било казано да запали тандура – глинена фурна, популярна в Близкия изток и Централна Азия, по-малко от час след влизането в консулството на Хашоги. Царяла е атмосфера на паника, разкри още той, цитиран от агенция „Ройтерс”. Според разследващите килърите първо са убили журналиста, след това са разчленили неговото тяло, което по-късно са изгорили във фурната.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: