Отидете към основна версия

2 500 23

САЩ изпратиха самолетоносачи в Южнокитайско море

  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • роналд рейгън-
  • самолетоносач-
  • китай-
  • нимиц

Китай и САЩ се обвиняват взаимно, че разпалват напрежението в стратегическия воден път

Снимка: БГНЕС/ EPA

Два американски самолетоносача – „Нимиц“ и „Роналд Рейгън“, проведоха учения в оспорваното Южнокитайско море, като американският флот заяви, че Китай също извършва военни учения, които са критикувани от Пентагона и от съседните държави, съобщи "Ройтерс".

Китай и Съединените щати се обвиняват взаимно, че разпалват напрежението в стратегическия воден път на фона на и без това много обтегнатите отношения между двете страни по много въпроси от световния дневен ред. Не се съобщава къде точно се провеждат ученията в Южнокитайско море, за 90% от чиято акватория претендира Китай, предаде агенция "Фокус".

„Целта е да дадем недвусмислен сигнал на нашите партньори и съюзници, че сме ангажирани с регионалната сигурност и стабилност“, коментира контраадмирал Джордж Уикоф пред американския вестник The Wall Street Journal. Уинкоф, командир на ударната група, ръководена от самолетоносача „Роналд Рейгън“, заяви, че ученията не са отговор на онези, които се провеждат от Китай, които Пентагонът критикува тази седмица като „контрапродуктивни за усилията за облекчаване на напрежението и поддържане на стабилността“. Китай отхвърли критиките на САЩ за своите военни маневри в петък и репликира, че САЩ са виновни за увеличаване на напрежението в региона.

Американските самолетоносачи отдавна провеждат учения в Западния Тих океан, включително в Южнокитайско море, според американския флот. В един момент наскоро САЩ имаха три самолетоносача в региона. Китай обяви миналата седмица, че е насрочил петдневни маневри, започващи на 1 юли близо до островите Парацел, за които претендират както от Виетнам, така и от Китай. Виетнам и Филипините също критикуваха планираните китайски учения, предупреждавайки, че те могат да създадат напрежение в региона и да повлияят на отношенията на Пекин със съседите му. Съединените щати обвиняват Китай, че се опитва да сплашва съседите от Азия, които може би искат да експлоатират големите запаси от нефт и газ в спорното Южнокитайско море . Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от Южнокитайско море, през чиито води всяка година преминава стокооборот за около три трилиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини