Отидете към основна версия

2 916 13

САЩ стои твърдо зад гърба на Тайван. Има ли от какво да се страхува Пекин?

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • суверенитет-
  • оръжие-
  • закон-
  • тръмп

Вашингтон брани статута на Тайван без да признава суверенитет

Съединените американски щати наскоро предприеха големи стъпки в посока укрепване на отношенията с Тайван и неговото положение на международната сцена. Тези стъпки могат да бъдат разглеждани като част от по-мащабна кампания. Тайван е сложен въпрос в отношенията между Вашингтон и Пекин в продължение на седем десетилетия и отново се очертава да е основен генератор на напрежение. 

С оглед на ситуацията в Хонконг, американските служители по националната сигурност сега гледат на подобряване статуса на Тайван като отправна точка. И тъй като Тръмп е съсредоточен върху своята предизборна кампания, стратези го уверяват, че трябва да продължава да изглежда „твърд“ в очите на Пекин.

Традиционно отношенията на САЩ и Тайван винаги са били основополагащи за статуквото в Тайванския пролив. Сега, когато Китай стана по-силен и войнствено настроен към своите съседи, някои политически експерти твърдят, че традиционният подход на Вашингтон вече не е ефективен.

В тази връзка САЩ все по-често дава гласност на изричната си подкрепа за Тайван. През март Тръмп подписа приетия от Конгреса закон за Тайпе, съгласно който САЩ ще се противопостави на натиска на Пекин върху Република Китай и ще се опита да помогне за подобряване на международното положение на страната. В допълнение на това Белият дом разкритикува публично опитите на Пекин да принуди американски компании да представят островната страна като част от Китай.

Миналата седмица изигра водеща роля по отношение на общественото признание на Тайван, след като Алекс Азар  посети страната и се срещна с президента Цай Инг-уен, която подчерта важността на укрепването на военните връзки и установяването на споразумение за свободна търговия.

Друг важен момент е и Законът за отношенията с Тайван от 1979 г. , който гласи, че Вашингтон трябва да предостави оръжия от отбранителен характер на Тайпе. Миналото лято Джон Болтън, бивш съветник по национална сигурност и дългогодишен съюзник на Тайван, помогна за реализирането на две големи продажби – на 66 изтребителя F-16 на стойност 8 милиарда долара и на 108 танка Abrams на стойност 2,2 милиарда долара.

През май тази година администрацията на Тръмп уведоми Конгреса за намерение да продаде торпеда на стойност 180 милиона долара. По-рано този месец стана ясно, че САЩ също преговарят за продажбата на най-малко 4 дрона за наблюдение SeaGuardian на Тайван, като се очаква сделката да възлезе на около 600 милиона долара.

Въпреки това, мнозина са на мнение, че нищо от гореизброеното не е достатъчно, за да възпре Пекин. Малко вероятно е американски войски да бъдат разположени в Тайван, но не са изключени посещения на униформени офицери и провеждане на програми за обучение в страната.

 

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини