Last news in Fakti

18 Август, 2020 17:00 2 906 13

САЩ стои твърдо зад гърба на Тайван. Има ли от какво да се страхува Пекин?

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • суверенитет-
  • оръжие-
  • закон-
  • тръмп

Вашингтон брани статута на Тайван без да признава суверенитет

Съединените американски щати наскоро предприеха големи стъпки в посока укрепване на отношенията с Тайван и неговото положение на международната сцена. Тези стъпки могат да бъдат разглеждани като част от по-мащабна кампания. Тайван е сложен въпрос в отношенията между Вашингтон и Пекин в продължение на седем десетилетия и отново се очертава да е основен генератор на напрежение. 

С оглед на ситуацията в Хонконг, американските служители по националната сигурност сега гледат на подобряване статуса на Тайван като отправна точка. И тъй като Тръмп е съсредоточен върху своята предизборна кампания, стратези го уверяват, че трябва да продължава да изглежда „твърд“ в очите на Пекин.

Традиционно отношенията на САЩ и Тайван винаги са били основополагащи за статуквото в Тайванския пролив. Сега, когато Китай стана по-силен и войнствено настроен към своите съседи, някои политически експерти твърдят, че традиционният подход на Вашингтон вече не е ефективен.

В тази връзка САЩ все по-често дава гласност на изричната си подкрепа за Тайван. През март Тръмп подписа приетия от Конгреса закон за Тайпе, съгласно който САЩ ще се противопостави на натиска на Пекин върху Република Китай и ще се опита да помогне за подобряване на международното положение на страната. В допълнение на това Белият дом разкритикува публично опитите на Пекин да принуди американски компании да представят островната страна като част от Китай.

Миналата седмица изигра водеща роля по отношение на общественото признание на Тайван, след като Алекс Азар  посети страната и се срещна с президента Цай Инг-уен, която подчерта важността на укрепването на военните връзки и установяването на споразумение за свободна търговия.

Друг важен момент е и Законът за отношенията с Тайван от 1979 г. , който гласи, че Вашингтон трябва да предостави оръжия от отбранителен характер на Тайпе. Миналото лято Джон Болтън, бивш съветник по национална сигурност и дългогодишен съюзник на Тайван, помогна за реализирането на две големи продажби – на 66 изтребителя F-16 на стойност 8 милиарда долара и на 108 танка Abrams на стойност 2,2 милиарда долара.

През май тази година администрацията на Тръмп уведоми Конгреса за намерение да продаде торпеда на стойност 180 милиона долара. По-рано този месец стана ясно, че САЩ също преговарят за продажбата на най-малко 4 дрона за наблюдение SeaGuardian на Тайван, като се очаква сделката да възлезе на около 600 милиона долара.

Въпреки това, мнозина са на мнение, че нищо от гореизброеното не е достатъчно, за да възпре Пекин. Малко вероятно е американски войски да бъдат разположени в Тайван, но не са изключени посещения на униформени офицери и провеждане на програми за обучение в страната.

 


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Врабчев

    5 4 Отговор
    Тайван скоро ще получи оргазъм.
  • 2 млад Китаец

    6 8 Отговор
    Лъжа е че Сащ са срещу Пекин.Без Китай Сащ са свършени всичко са изнесли там да правят и са зависими от Китай и като пазар и като продажба на дълг и тн.Скоро съюзниците им региона Япония Тайван и ЮК ще разберат как са били предадени от Сащ и ЕС които са васали на Пекин.

    Коментиран от #4, #10

  • 3 Отзад на гърбът

    5 3 Отговор
    на управниците на Сащ стоят протестиращи с пушки! Как ще я карат?
  • 4 Дън Сяопин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "млад Китаец":

    布拉沃
    Разбирас.
  • 5 ПЕНКО

    5 9 Отговор
    ИЛОНКА МЪСК ЩЕ НАПРАВИ САЩ ВЕЛИКА СИЛА И НЯМА ДА ГИ Е СТРАХ ОТ КИТАЙ !!! ЕДИНСТВЕННО ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВЯТ СВОИ РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ / ДА НЕ ПОЛЗВАТ РУСКИ/ И ДА НЕ СЕ ПРИВОДНЯВАТ С ТЕХНОЛОГИЯ ОТ 60 ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Според

    12 3 Отговор
    тази сметка на нас изтребителите ни излизат около 220млн на бр.на Тайван 122 млн. Баце с толкова ли си купи мястото за министър председател?

    Коментиран от #12

  • 7 И Сталер

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "ПЕНКО":

    Илонка само да не стъпи накриво,че ще стане Чичолина.
  • 8 ke da

    7 9 Отговор
    САЩ трябва да поддържат демокрацията в Тайван до дупка , а Великобритания трябва да си вземе ХонКонг обратно в соята цивилизована орбита! Китай трябва да създаде една нова държава в своята за сега най-западна територия ! Тогава запада може и да го подкрепи като цивилизована световна сила!

    Коментиран от #9

  • 9 ΞLΞVΛTΞ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "ke da":

    Запада отдавна го подкрепя като им пълни гушката.През оная им е за Хонг Конг Тайван и тн.Западняците нямат принципи.
  • 10 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "млад Китаец":

    Президентът Тръмп предложи на Индия ако е възможно да бъдат прехвърлени 1000 американски фирми от Китай на индийска територия.
  • 11 Митьо

    2 3 Отговор
    Китай ще отнесат САЩ, като пиле домат. Тайван е китайската Македония и съвсем скоро ще се върне в границите му и под негово управление! А тъпунгерите американци ще могат на парцали и ще си чешат ушаците! Китайците не са като някои държави, дето целуват американския задник.

    Коментиран от #13

  • 12 Лупара

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Според":

    Толкова струва балканския тръбопровод... За сега
  • 13 Nnn

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Митьо":

    Мите по прочети малко за войните на китайците и после ги сравнявай с каубойците! Защото жълтите са по-зле и от индианците във военно отношение! Пример е боксьорското възстание от началото на миналия век когато близо милион китайци нападат белите дипломати в пекин убивайки немски посланик и са разгромени от 300 морски пехотинци, пример е и остров дамански когато избиват 30-тина руски граничари и след това няма останали живи от няколкото хиляди за да се разбере точно колко са им загубите. Ако поназнайваш руски ще ти е интересна статията анализ за каква война се готвят китайците : //ehorussia.com/new/node/811 анализа е на най-големите китайски военни учения.