Отидете към основна версия

3 117 19

Гърция се оплака на НАТО за действията на Турция в Средиземно море

  • гърция-
  • турция-
  • нато-
  • средиземно море

Атина настоява за изтеглянето на турския проучвателен кораб "Оруч Реис" и придружаващите го военни кораби от гръцкия континентален шелф

Снимка: shutterstock

Гърция подробно е информирала страните членки на НАТО за провокативните действия на Турция в Средиземноморието, заяви на брифинг днес правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от ТАСС.

По думите му вчера "по инициатива на Гърция в Северноатлантическия съвет, който представлява висшият ръководен орган на НАТО, бяха обсъдени турските провокации".

"По този начин на Гърция ѝ беше дадена възможност подробно да информира страните членки на НАТО за незаконните и провокативни действия на членката на алианса Турция в ущърб не само на Гърция, но и на сигурността и сплотеността на самия алианс. Обстоятелствено бяха представени противозаконните действия на Турция в Егейско и Източно Средиземно море", посочи Пецас, предава БТА.

Той добави, че отново е била потвърдена позицията на Гърция че "необходимо условие за деескалация представлява изтеглянето на (турския проучвателен кораб) Оруч Реис и придружаващите го военни кораби от гръцкия континентален шелф".

Говорейки за предложенията на НАТО за възможни механизми за деескалация, правителственият говорител заяви, че "гръцката страна днес ще представи своите коментари в секретариата на НАТО".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: