Отидете към основна версия

4 843 0

Призив за примирие към международната общност

  • антонио гутериш-
  • мир-
  • оон

Антонио Гутериш подготвя своето годишно слово

Снимка: БГНЕС/EPA

Призив за мир очаква да направи генералния секретар на ООН Антонио Гутериш по време на годишното си слово, съобщи Гардиън.

Словото ще бъде изнесено следващата седмица. Насочено е към водещите международни фигури.

Президенти и премиери няма да присъстват на Общото събрание. Антонио Гутериш вече отправи предложение за световно примирие.

Очакваше руският президент Владимир Путини и китайският държавен глава Си Дзинпин да присъстват на събитието. В крайна сметка те отмениха своите визити, както и повечето държавни глави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля варианта да изнесе реч на живо на събранието. Генералният секретар заяви, че липсата на пряк контакт може да се отрази на постигането на успех в дипломацията.

Той заяви, че има някои положителни сигнали, но настоява за глобална мобилизация за договаряне на примирие. Гутериш смята, че така ще има условия за бързо намиране на стабилност.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Гутериш: Светът трябва да бъде единен

    Светът трябва да бъде единен пред мултилатералните предизвикателства. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от France 24. ...
    21.09.2020
    2 946
    41
  • ООН: Прекратете всички конфликти

    Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на международните конфликти, съобщи Гардиън. Антонио Гутериш говори пред Съвета за си ...
    13.08.2020
    2 247
    2
  • Русия призова за световно примирие

    Русия призова за незабавно прекратяване на враждебните действия и въвеждне на хуманитарна пауза, съобщи ТАСС. Русия обяви, че подкрепя призива на г ...
    25.03.2020
    8 213
    41