Отидете към основна версия

44 567 162

Турският външен министър показа любопитна карта

  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • гърция-
  • граници-
  • средиземно море-
  • морски граници-
  • ес-
  • санкции-
  • карта

Продължават териториалните спорове между Анкара и Атина

Стопкадър: NTV

По време на интервю за телевизия NTV турският външен министър Мевлют Чавушоглу показа карта, която по думите му доказва несправедливите претенции на Гърция на фона на повишеното напрежение между двете съседни страни.

През последните седмици дори се стигна до военна реторика и заплахи за война, ако не бъдат решени териториалните спорове между Анкара и Атина. Чавушоглу показа карта, на която се виждат морските граници в Източното Средиземноморие, които дават право на Гърция да претендира за природните ресурси в района на значително по-голяма площ от Турция.

Турският дипломат призова Гърция да седне на масата за преговори без предварителни условия. „Диалогът и преговорите са първото и основно средство в международното право за справяне с проблемите за морските граници. Очакваме Гърция да съживи всички канали за комуникация с Турция без предварителни условия”, посочи Чавушоглу пред гръцкия вестник „Катимерини”.

„Максималистичните претенции не могат да бъдат наложени на Турция чрез Европейския съюз, който няма компетентност по делимитацията на морските граници”, каза още турският дипломат. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз ще трябва да вземе трудни решения срещу Турция и търси единодушие на членовете си, за да наложи икономически санкции на Анкара.

През август Борел заяви, че ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция заради незаконната сондажна дейност в Източното Средиземноморие и че ще подготви допълнителни мерки срещу Турция, в случай че не бъде постигнат напредък в спора. Средиземно море продължава да е ябълката на раздора между Гърция и Турция. Районът, в който се пресичат три континента, има стратегическо значение. Турция твърди още, че непризнатата Севернокипърска турска република има право на собствени сондажи в търсене на така важните ресурси, докато Гърция разглежда това като нарушаване на международните спогодби. Островът продължава да е разделен на две. Международната дипломация призова двете съседни страни за диалог.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: