Отидете към основна версия

1 096 2

Нетаняху: Спасяването на българските евреи е неразказана история

  • росен плевнелиев-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • евреи
Снимка:ЕПА/БГНЕС

България и Израел имат отлични традиции в сътрудничеството в сферите на отбраната и сигурността и този потенциал трябва да  бъде пълноценно използван в бъдеще. Тази позиция споделиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху след срещата си днес в Йерусалим.
 
Израелският премиер изказа благодарност на президента Плевнелиев за бързата реакция и за професионализма на българските служби за сигурност при разследването на атентата на в Бургас. Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи до окончателното изясняване на случая и разкриването на извършителите.
 
Обща беше позицията на Росен Плевнелиев и Бенямин Нетаняху, че Иран трябва да предостави повече яснота за ядрената си програма и че не трябва да се допуска страната да се сдобие с ядрено оръжие. „Подобно въоръжение ще се превърне в глобална заплаха и ако тази граница се премине, светът ще бъде различен и този процес ще е необратим”, заяви Бенямин Нетаняху. Двамата бяха категорични, че икономическите санкции трябва да бъдат съчетани с дипломатически усилия за намирането на решение на  въпроса.
 
Росен Плевнелиев подчерта по време на срещата, че  страната ни има какво да предложи на израелските компании, които имат интерес да се установят у нас. „България може да бъде привлекателна за чуждестранните инвеститори с финансовата и икономическата си стабилност, лесния достъп до общия европейски пазар, ниските данъци и квалифицираните работници”, отбеляза президентът Плевнелиев. Държавният глава призова за изграждането на директни връзки между българските компании и израелските клъстери. Според него, израелските компании разполагат с добри възможности и за изграждането на центрове за съхраняване и за обработка на данни у нас.
 
По време на срещата беше обсъдено и предстоящото съвместно отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. „Спасяването на евреите в България е една неразказана история и ние трябва да положим всички усилия да съобщим пред света за това, което се е случило”, заяви премиерът Нетаняху. Израелският министър-председател обеща да помогне лично за популяризирането на този достоен акт на българския народ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Един подвиг извършен на днешния ден

    Статия на Спас Ташев Напоследък все по-активно в българското общество се коментира факта, че малкият брой официално обявени български праведниц ...
    08.03.2013
    2 313
    2