Отидете към основна версия

3 342 20

Обвинение: Турската военна база в Катар дестабилизира региона!

  • обединени арабски емирства-
  • турция-
  • база

Турското военно присъствие в Залива засилва поляризирането и не взема предвид суверенитета на държавите и интереса на страните от Залива и на техните народи, твърдят от ОАЕ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турското военно присъствие в Катар е елемент от нестабилността в региона на Персийския залив, заяви вчера в Туитър външният министър на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш, предаде Ройтерс.

Обединените арабски емирства и съюзните им арабски страни наложиха бойкот на Катар в средата на 2017 г. и поставиха условие на Доха да затвори турската военна база на катарска територия като част от исканията си за прекратяване на бойкота.

Освен това Абу Даби и Анкара подкрепят противостоящите си една на друга сили в либийския конфликт, предава БТА.

Турското военно присъствие в Залива "засилва поляризирането и не взема предвид суверенитета на държавите и интереса на страните от Залива и на техните народи", изтъкна Гаргаш.

Съединените щати, които целят създаването в Залива на единен фронт срещу Иран, се опитват да решат спора, в рамките на който Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет (който не е в региона на Персийския залив) скъсаха политическите, търговските и туристическите си връзки с Катар заради обвинения, че катарските власти подкрепят екстремисти и че имат твърде мека линия спрямо регионалния противник Иран.

Катар, на чиято територия е разположена най-голямата американска военна база в региона, отхвърля обвиненията.

На 9 септември Дейвид Шенкър, американският помощник-държавен секретар, натоварен с близкоизточните въпроси, заяви, че има признаци за решаване на въпроса с бойкота през идните седмици.

Дипломати и източници от Залива потвърдиха, че се водят обсъждания между Рияд и Доха, но че все още няма признаци за постигане на споразумение.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини