Отидете към основна версия

3 793 27

Байдън взе и Аризона, Китай най-после го поздрави

  • джо байдън-
  • сащ-
  • китай

Високопоставени американски щатски и федерални служители определиха проведения вот като най-сигурния в американската история

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Медии и социологически агенции отвъд океана прогнозират, че кандидатът за президент на Демократическата партия в Съединените щати Джо Байдън печели в щата Аризона и неговите 11 електорски гласа. Аризона избира демократ за президент за първи път от 1996-а. Така на практика би се циментирала победата на Байдън.

Опонентът му републиканец Доналд Тръмп все още не приема загубата.

Очакваната победа на Джо Байдън в Аризона ще му осигури 290 електорални гласа, 20 повече от нужните му да си осигури лидерския пост. Предстои обявяването на крайните резултати и в Джорджия, където с над 14 000 гласа води отново демократът, и в Северна Каролина, където води Тръмп. Но дори нейните 15 електорални гласа не биха обърнали резултата, тъй като републиканеца към момента разполага с 217.

И докато Русия изчаква официалния резултат, Китай отправи поздравления към очакваните следващи президент и вицепрезидент Джо Байдън и Камала Харис. Говорителят на външното министерство Ван Вънбин:

„Уважаваме избора на американците и поздравяваме г-н Байдън и г-жа Харис. В същото време разбираме, че резултатът от изборите в Съединените щати ще бъде утвърден в съответствие с американските закони и процедури“.

До момента Тръмп отказва да признае победа за Байдън и продължава да отправя обвинения за изборни измами в няколко щата. Някои от съдебните искове вече са отхвърлени, тъй като не са открити доказателства за сериозни нередности.

Междувременно, група от над 150 бивши служители в националната сигурност предупредиха, че забавянето на преходния период е „сериозен риск“.

А високопоставени американски щатски и федерални служители определиха проведения вот като най-сигурният в американската история.

В интервю за телевизия Си Би Ес, което ще се излъчи в неделя, бившият президент Барак Обама, разкритикува действията на Тръмп:

„Твърденията за широкоразпространени избирателни измами са мотивирани отчасти от това, че президентът не обича да губи и никога не признава загубата. Повече ме притеснява фактът, че други висши републиканци, въпреки че знаят, че не е прав, се съгласяват с него. Това е стъпка към делегитимизирането не само на встъпващата администрация на Байдън, но и на демокрацията като цяло. А това е опасен път“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини