Отидете към основна версия

11 483 189

Армения предаде територия на Азербайджан „без нито един изстрел”

  • азербайджан-
  • армения-
  • русия-
  • нагорни карабах-
  • илхам алиев-
  • агдам

Алиев каза, че неговите въоръжени сили са поели контрол над Агдамския район

Снимка: БГНЕС/ EPA

„С чувство на безкрайна гордост съобщавам на моя народ за освобождението на Агдам. Агдам е наш!”. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, след като Армения предаде на Азербайджан първата от отстъпените територии съгласно постигнатото споразумение с посредничеството на Русия, предаде AP.

Алиев каза, че неговите въоръжени сили са поели контрол над Агдамския район - територия, отстъпена от Армения съгласно споразумението за прекратяване на огъня, сложило край на последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах. Примирието, сключено с посредничеството на Русия, предвижда Армения да предаде на Азербайджан контрола над някои територии, държани от нея извън границите на Нагорни Карабах. Агдам е първата от тях, която Ереван предава.

Алиев отбеляза още, че предаването на територията е станало "без нито един изстрел или жертви" и го нарече "голям политически успех", който е бил възможен благодарение на "спечелената брилянтна победа на бойното поле". Азербайджанските сили разгромиха арменските, а от Ереван признаха, че са се съгласили на споразумението, защото са били на път да „загубят всичко”. Нагорни Карабах е територия, която международно е призната за част от Азербайджан.

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, но беше под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г. Тази война остави не само самия Нагорни Карабах, но и значителна прилежаща територия в арменски ръце. На арменската окупация обаче бе сложен край. Последното споразумение бе посрещнато като победа в Баку. Етнически арменци напускат домовете си, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан. Много къщи бяха подпалени от арменците.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини