23 Ноември, 2020 10:00 9 151 90

Арменците, изоставен от Европа народ

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

За Европа падането на арменската цитадела би трябвало да бъде сигнал. Къде ще спре Ердоган? Във Виена? В Кипър?

Арменците, изоставен от Европа народ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Силвен Тесон за в. "Фигаро"

"Откъде идва западното мълчание? Съдбата на уйгурите (мюсюлмани в Западен Китай), измъчвани от китайските власти, предизвика огромни изблици на състрадание в европейското обществено мнение. Внезапният интерес към тези каузи понякога напомня на пиар кампания. Арменците нямат право на нашето уважение. Какво им липсва?... Мустакат християнин, който пие вино в умерените планини, в сянката на камбанария, взривена от азербайджански дрон, не трогва кибер-глобалната общественост в същата степен като бежанеца от Сахел. В обществото на спектакъла всеки има своите рохинги. Русо го формулираше в “Емил”: “Такъв философ обича татарите, тъй като е освободен от любов към съседите си”. И така нещастията на един народ от нашата близка чужбина и близък до сърцето ни, покосен почти изцяло от неотдавнашен геноцид, заплашен от ултравраждебна среда, бомбардиран с фосфор на своя територия, не предизвика никакво чувство в една Европа с автоматични емоции! Нито свещ, нито “сърце с пръсти”, нито плюшено мече за Армения на колене!". Френският писател пътешественик Силвен Тесон отиде с репортери на в. “Фигаро” в Нагорни Карабах няколко дни преди прекратяването на огъня, бележещо арменското военно поражение пред азербайджанските войски, подкрепени от Турция и подсилени от джихадисти, дошли от Сирия. Тесон разказва за един народ, който се бори сам за оцеляването на фона на световно безразличие.

Определение за турския гений: да разчиства около себе си. Част от Нагорни Карабах - Арцах, по първоначалното му име - падна в ръцете на турскоговорящите азери на 9 ноември. Армения и Азербайджан, бивши съветски социалистически републики, независими от 1991 г., подписаха споразумение за прекратяване на огъня, под патронажа на Русия, в 10 часа вечерта.

В Армения това е Голяма задушница. “Колко жалко, тази война: есента беше прекрасна”, казва Арег, 40-годишен арменски доброволец, дошъл от осиновилата го Белгия, подобно на 12-те млн. души от диаспората. В малката държава с 3 млн. жители се задава хуманитарна катастрофа. Духовната катастрофа вече е настъпила. Тя бързо ще изчезне в световната лудост.

В края на септември войските на Азербайджан, поддържани от турската армия, подкрепени от ескадрила изтребители, обслужвани от дронове израелско производство и в незачитане на международните конвенции, влязоха на територията на Нагорни Карабах, населен от 150 хил. арменци и подкрепен от Ереван. Мотивът за агресията: да си върне анклава, от който азерите са изгонени след падането на СССР.

Подаръкът на Сталин за азерите

Азерите се осланят на “международното право”. Аргументът е необорим: Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан, тъй като болшевиките са решили така през 1923 г. Ако разделението на Сталин е в основата на международното право, можем да посветим в рицарство и Баку! Но ако застанем на страната на предимството на миналото (“Историята” на старофренски), Карабах е арменска твърдина. Плато на източния склон, това парче скала, чийто светъл варовик служи за изграждане на църкви от 1600 години, не е кервансарай, а камбанария. Цитадела за последно убежище, сърце на християнизираната империя през III-IV век, тя устоява, заплашвана по фланговете си от тройния персийски, арабски и турски напор. В Близкия изток и Кавказ, врязването в чужда територия е деликатен избор. Особено когато се намесят руснаците, за да уредят нещата.

При рухването на СССР, Армения и Азербайджан се сблъскаха. Армения загуби 30 хил. души в конфликта. През 1994 г. тя си върна анклава, евакуира азерите от Карабах, обезопаси покрайнините и свърза горския си замък с независимата република с коридор - аорта! - наречен Лачински коридор. Арменците преименуваха с името Арцах древната провинция, която провъзгласи независимостта си, мечтаейки един ден да се присъедини към адмиралския кораб. Древният ред се връщаше. В геополитиката, когато миналото се възстановява, бъдещето на вещае нищо добро.

Двадесет и шест години след споразуменията от 1994-а, в първите дни на ноември 2020 г., арменските войници все още контролираха своите позиции по краищата на високо плато Арцах, изпълнени с надежда: ще издържим още малко, Европа ще се събуди, Русия ще се намеси…

Надеждата е надежден съюзник в Армения.

Шуша, духовният център все още не беше паднал. Столицата Степанакерт се съпротивляваше. Две трети от жителите на Арцах бяха избягали в Арменската република, намирайки своите братя с отворени обятия. На платото 60 хил. души, подкрепени от арменската армия и националната мобилизиция, търпяха азерските жестокости. “Толкова сме свикнали да издържаме”, признава Изабела Алгарян, общински съветник в Ереван. “Тук границата винаги е означавала фронтова линия”, добавя Бенямин Богосян, кмет на граничното село Давид Бек.

В селските паланки Корнидзор, Хндзореск, по залесената граница, по насипите на зоните за сигурност и в самия Арцах, на първа, втора, трета линия, отвсякъде се стичат доброволци: учител, тракторист, търговец и работник. Дори един депутат: Армен Йехован, председател на постоянната парламентарна комисия за европейска интеграция (какъв фарс!), сменил костюма с маскировъчно облекло. В евакуираните села отбраната се организира от чичовците с пушки от местното селячество: старите бяха прибрали автоматите Калашников в стопанските постройки.

“Искат да ни унищожат!”

Рядко се среща народ с оръжие в ръка, чиито членове - сбор от голобради новобранци, ударни войници и пехотинци от миналото - изобщо да не се оплакват. Работата е там, че арменците защитават нещо повече от зеленчукова градина. Решава се техният живот на земята. Залогът на войната не е притежаването на 11-те хил. кв. км плодородни и влажни планини на Арцах - засадени с благочестиви лозя. “Ние трябва да спечелим или ще ни избият”, вече знае 22-годишният Нарек, млад компютърен инженер. “Азерите не се бият, за да спечелят територия, а за да ни унищожат!”, добавя Жулиета, току-що изгонена от дома си в Шуша музикантка, не успяла да вземе любимата си китара.

Арменците говорят от дъното на гроб.

Те се изплъзнаха през 1915 г. на първия геноцид за ХХ век, организиран от османския съсед. Турците отказват да признаят този факт и поддържат омраза към малкия си съсед. 1915 г. не е достатъчна на президента Ердоган, който мечтае да сложи край на “останките от Меча”, както турците наричат оцелелите от геноцида. Ислямът, това тънко острие.

В пълно бойно снаряжение, арменците повтаряха на Голяма задушница 2020 г.: “Ще победим!”. Това беше вежливостта на отчаяните. Накрая самоубеждаването винаги заклина неизбежното. Министър-председателят Никол Пашинян поддържаше пропагандата, отказвайки да признае разгрома. Народът дълго ще го укорява за подписването на края на враждебните действия, свада за разпродажба на ниска цена. Бяха пожертвани млади хора. Имената им се вееха от вятъра, отпечатани върху черни траурни ленти, разпънати над пътищата: Атом, 20 г., Арам, 19 г. Защо умряха те?

Европа, уморена от възмущенията, не трепна.

Само президентът Макрон през октомври посочи “агресията на Турците и азербайджанците” и потвърди, че Ердоган е прехвърлял джихадисти от Сирия в планините на Армения (няколко хиляди). Задачата на тези наемници ислямисти, които са се обучавали върху кюрдското население, е да изпълнят буквално заповедите от 187 стих на втората сура от Корана. Историята започва с думите и посочването на врага. Макрон произнесе първите и разпозна втория. Старото френско-арменско приятелство, макар и в зимен сън, не беше напълно мъртво.

Тези думи бяха слаба утеха за бойците на континенталния остров. Имаха само това, но то не беше нищо. Патрис Франчески отправи едно предсказание през лятото на 2020 г. в есе, озаглавено “С кюрдите” (Avec les Kurdes): изоставяйки кюрдите в Сирия, Европа оставя свободно поле пред въоръжения мохамедански интернационал и подготвя бъдещи огнища на ислямска зараза. Нека забравим, че кюрдите участваха в арменското изтребление през 1915 г. и да признаем, че днес те формират заедно с арменците една и също общност на излишни народи, заплашени от новия ислямо-османски ред.

Западното мълчание

В село Хнздореск Меркин, Мурад, арменец от Сирия, си спомня, че е бил прогонен от родината си преди осем години от същите тези ислямисти, които днес намира отново в овощните градини на Армения. Той се бори за родителите си. Трябва да се бори за тези, които остават.

Откъде идва западното мълчание? Съдбата на уйгурите (мюсюлмани в Западен Китай), измъчвани от китайските власти, предизвика огромни изблици на състрадание в европейското обществено мнение. Внезапният интерес към тези каузи понякога напомня на пиар кампания. Арменците нямат право на нашето уважение. Какво им липсва? Ще има ли индексиране на публичното възмущение от произхода на населението, което се ползва от него? Някои възможни отговори: Армения беше първото християнско царство в света. Все още са силни връзките с Русия, въпреки че Москва току-що доказа тяхната еластичност. Кръстът и двуглавият орел: старомодна хералдика. Арменците не отговарят на критериите за достъп до глобалната милост. Жак Жюлиар го подчерта: след като загуби уважението на работническия пролетариат, хуманитаристката идеология прехвърли на мюсюлманите по света грижата да въплъщават фигурата на осъдения на вечни мъки на земята, символизирана преди от мужика, китайския селянин или червения кхмер. Мустакат християнин, който пие вино в умерените планини, в сянката на камбанария, взривена от азербайджански дрон, не трогва кибер-глобалната общественост в същата степен като бежанеца от Сахел.

Бомбардировки с фосфор

В обществото на спектакъла всеки има своите рохинги. Русо го формулираше в “Емил”: “Такъв философ обича татарите, тъй като е освободен от любов към съседите си”. И така нещастията на един народ от нашата близка чужбина и близък до сърцето ни, покосен почти изцяло от неотдавнашен геноцид, заплашен от ултравраждебна среда, бомбардиран с фосфор на своя територията, не предизвика никакво чувство в една Европа с автоматични емоции! Нито свещ, нито “сърце с пръсти”, нито плюшено мече за Армения на колене! Алиев, президентът на Азербайджан, нарича “кучета” своите врагове. У нас имаме професионално възмутени, които се възмущаваха от най-малкото. Азерският керванджия лае, всичко си върви. Защо конниците от степите, връхлетели преди няколко века в старата градина на хилядолетните цивилизации, изпитват към арменците ирационална омраза? “Това е комплексът на варварина”, анализира Давид, арменец от Холандия, който помага на бежанците от Лачин в хотел в Горис, превърнат в приемен център.

Армения потъва в увереност за собственото си проклятие. Там болката е втора природа. За диаспората мъката е основа на идентичността. “Ние умеем да плачем. Нямахме време да изтрием следите от 1994 г. и азерите се връщат”, казва старата Маркарида, която не е напуснала фермата си в Хнздореск Меркин, и слуша по пантофи в средата на кокошарника детонацията на ракетните установки “Смерч”. Вардан Оманян, звезда от малкия екран, който отива доброволец в началото на октомври, лежи на болничното си легло с разкъсан от отломка крак, очаквайки две нови операции: “Притежаваме само една десета от нашата древна територия, какво ще остане, ако не се бием?”. Ако събитията очертават по-скоро траектория, отколкото състояние, Армения ще изчезне. Цивилизациите са по-смъртни от варварите, защото дълбините са по-уязвими от повърхностите.

Азербайджанците получават обратно част от зоната за сигурност и завземат южния край на Арцах. Те възстановяват границите на съвсем младата си нация. Това е половин триумф, защото руснаците се натрапват на азербайджанска територия. Победата на Алиев е, че не получи това, което искаше и не го получи съвсем сам! Имаме славата, която можем.

Руснаците се връщат в играта

Руснаците си възвръщат контрола в кавказката игра. Путин уведоми Никол Пашинян, че не трябва да се заяжда с Москва. Предупреждение към бившите сателити, които искат да действат сами! Руснаците изчакаха, оставиха Армения да отстъпи и Азербайджан да завладее старателно това, което може, и след това предотвратиха финалното клане. Връщат се в старите съветски граници. Може би Путин ще позагуби малко сред европейските си почитатели образа на защитник на християнска Европа.

Проектът за турска експанзия тържествува. Ердоган може да преследва имперската си мечта, без Европа да му попречи. Дали кара Европа да си плати заради това, че не го прие в своето лоно? Жак Ширак, който все още се смяташе за виновен, се бореше за Турция, свързана с ЕС, за да не се огорчи Анкара. Но какво доказва, че султанът не прокарва своите цели, дори в рамките на Евросъюза? Ердоган се вижда като велик хан от тюркските степи, който гледа изпод вежди дълбините на Централна Азия. Неговата карта на тюркоезичното единство чертае ивица от Босфора до Улан Батор, обхващаща Южен Кавказ, Каспийския басейн, туркменските пустини, узбекския оазис, казахстанско-киргизките степи. Проектира си като обединител на Туран. Това е връщане към бащиното огнище. Това е също и утеха за неуспеха на експанзията на запад.

За Ердоган ислямът е циментът на тази мечта. Той ясно го заяви: по негово нареждане “Света София” бе превърната в джамия това лято. Това е едно от най-значимите събития през 2020 г… и едно от най-незабелязаните.

Армения обаче е камъче в проекта.

Тя е прекъсване в териториалния континуум към централноазиатската дълбина и пречи на свързването на анадолското плато и каспийските брегове. За Анкара проблемът току-що бе решен. Получи се коридор, свързващ азербайджанския Нахичеван (гранична зона на Турция, отнета отдавна от арменците), и Азербайджан, като едно от условията за прекратяването на огъня от ноември 2020 г. Тази геополитика на коридора прилича на работата на сапьорите, които прокопават тунели, за да взривят главната кула на замъка. Нашарваме един масив с дупки от червеи и един ден, бум, той рухва.

Ердоган напредва с пионките си

За Европа падането на арменската цитадела би трябвало да бъде сигнал. Къде ще спре Ердоган? Във Виена? В Кипър? Характерно за един автократ е да играе карти, докато чака ефекта на доминото. За какво е предпоставка падането на Арцах? Ердоган може да придвижва напред своите пионки. Армения е преден пост на християнския свят, стъпил в земята на Ориента, наблюдателна кула на западната цивилизация. И когато питаме - предпазливо, като добре възпитан французин, който не иска да изглежда, че мисли като Самюъл Хънтингтън - Аркадий Хачатериан, кмет на село Корнидзор, дали може да се говори за битка на полумесеца срещу кръста, той отговаря с въпрос: “Мислите ли, че щяха да ни нападнат, ако бяхме мюсюлмани?”. После става и отива да организира смяната на младите войници, които държат заставата. Той все още вярва, че нещо ще спре вълната. Все още не е разбрал, че една сила превзема Кавказ, Европа, света. Той е като мен. Наивен. Сляп. Той е арменски войник. Подобен на мен, мой брат.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    86 5 Отговор
    Смятайте щом за тия страдалци арменците, които са почти наравно с евреите, никой не се загрижи, за беден Ганчо колко ще се жегнат като му разпокъсат страната.
  • 2 кикиморчо

    54 72 Отговор
    Арменците сами си го направиха, търсиха си го, намериха си го. Сега ще плащат на руснаците да ги охраняват. Къде беше загрижена Европа преди 30 години, когато арменците убиваха азерите и ги гонеха от земите им? Европа не я ли беше страх, че арменците ще стигнат портите на Виена. Двулична Европа

    Коментиран от #74

  • 3 Ганьо

    55 1 Отговор
    Докато се люшкаме между християни и мюсюлмани, бели и тъмни така ще е. Така ни манипулират, но кой да го разбере...

    Коментиран от #73

  • 4 Хасан

    37 71 Отговор
    Много тъпа статия показва края на Френската интелегенция ...много пристрастна ,не е обективна и ..лъжлива ..никой не напада Армения и арменци а азерите си връщат заграбените от арменци територии....арменците ще живеят много по добре под Азерско административно ръководство

    Коментиран от #75

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 guest

    61 4 Отговор
    Защо се мълчи за Израел?! Не е ли същото... днес баирче, утре хълмче...
  • 7 Хасан

    36 47 Отговор
    А и не разбирам какво лошо има в това Турция да си създаде отношения с тюркските републики - Азербайджан,Туркменистан,Узбекистан ..имат евтин газ и петрол
  • 8 Гого

    37 39 Отговор
    Разплаках се,горките арменци гонят ги от ТЯХНА ЗЕМЯ която са завзели преди 26г.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не съм Хасан

    69 21 Отговор
    Само една забележка.
    През 1915 г. не е първия геноцид за ХХ век, организиран от тутците над Армения, това е вторият. Първият е през 1913 над Тракийските българи и отново от редовната турска армия.

    Коментиран от #28, #81

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Killer

    16 6 Отговор
    Халал да им е сегашната "демокрация".
    Каквото повикало, такова се обадило.
  • 14 Ю Кортес

    31 35 Отговор
    Какво арменско лицемерие...нарушили международна граница,окупирали и,,евакуирали,,азерските жители.....направо да повърнеш.
    Армения е пример за напълно провалена корумпирана руска марионетка.Там мизерията е толкова ужасяваща че даже войниците им гладуват и ходят облечени в дрипи.
  • 15 Пламен

    20 26 Отговор
    Истината е че русия и арменската им колония капитулираха.Другото са пропаганди

    Коментиран от #18

  • 16 И сега

    30 20 Отговор
    Франция, ако иска да им се отвори дарителска сметка на арменците?! Живи да ги оплачеш, мамините, че не стана на тяхната! По-циврещо създание от арменеца и французина ...едва ли има
  • 17 Арменец

    27 13 Отговор
    Турция се договаря с кюрдите да унищожат арменците и да ги прогонят от Земята им.В замяна обещават на кюрдите Кюрдистан.След клането на арменците,Турция забравя обещанията.Конфликта е програмиран.

    Коментиран от #40, #68

  • 18 Killer

    40 8 Отговор

    До коментар #15 от "Пламен":

    Истината е, че Русия блестящо изигра картите си.
    Чрез бездействието си, Русия нагледно показа на арменците и Пашинян, че на новите им "приятели" от ЕС и САЩ не им пука за тях.
    Чети, преди да дрънкаш.

    Коментиран от #20, #21, #30

  • 19 Доста пристрастна статия

    32 2 Отговор
    Далеч от обективните реалности. Знам, боли ги на французите, че Турция ги измества от важни за тях райони, но това са само следствия от грешни решения. Никой не им е виновен.
  • 20 Ю Кортес

    30 6 Отговор

    До коментар #18 от "Killer":

    Толкова блестящо че Турция за първи път от 200 години получи широка граница с Азербайджан и сигурен икономически достъп до азерска газ без да ползва грузинска територия.

    Коментиран от #31, #34

  • 21 Пламен

    15 20 Отговор

    До коментар #18 от "Killer":

    Показа че никой не може да разчита на русия ...това показа....защото щяха да срещнат турската армия и да ядат боя.

    Коментиран от #25, #26, #33, #35

  • 22 антисоросоид

    22 1 Отговор
    Там някога дойде Сорос и донесе разруха , война и смърт
  • 23 Защо сте сложили снимка

    17 1 Отговор
    На азерска с внучето си след арменски обстрел на цивилни граждани?
  • 24 гтрс

    18 0 Отговор
    Както България е изоставена от ЕС!
  • 25 антиджендар

    13 5 Отговор

    До коментар #21 от "Пламен":

    Ти си много зле бе ! ходил ли си на психиатър ? Или май си се дрогирал до козирката за обяд така по евроатлантикоСофийскоДжендарски
  • 26 Альоша

    23 14 Отговор

    До коментар #21 от "Пламен":

    Пламенчо, турците знаят прекрасно, че при военен конфликт с Русия
    ще изчезнат от картата на света. И чл.5 на НАТО няма да се задейства, защото после няма да има и Европа /а може и САЩ/.

    Коментиран от #82, #88

  • 27 павел пенев

    32 6 Отговор
    Статията е чудесна.Тя нагледно показва как запада обещава,промива мозъци и после изоставя.Такъв е урока за Армения.Без съюз с Русия тя е обречена страна, а същото се отнася и за България.За да влезем в НАТО ни заповядаха най–напред да унищожим армията и ракетите които имахме,за да не сме заплаха за Турция.
  • 28 Аха

    27 11 Отговор

    До коментар #11 от "Не съм Хасан":

    Значи това е втори геноцид спрямо арменците от турците. Ами повтатяйте си го десетки години, лъжете децата си, че е имало пак геноцид срещу арменците и после чакай двата народа да се обичат
  • 29 Ердоган

    10 15 Отговор
    Жако че не ви икоренихме още през 1915 та

    Коментиран от #79

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Killer

    19 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ю Кортес":

    Турците не са глупави.
    Гледат с Русия да имат келепир.
    А ние от "съюзниците" друго, освен потупване по рамото, не сме получавали.
  • 32 българин

    21 0 Отговор
    А бе, какво става със 30 процента вдигат хляба. На някой заплатите ли вдигнаха с 30 процента, че и хляба вдигат сега. Аз доколкото знам само депутатите си вдигнаха заплатите. Скоро ще почнем корени да ядем, то цървули нямаме
  • 33 Ти си голям

    6 11 Отговор

    До коментар #21 от "Пламен":

    Т*шак - явно сънуваш мокри сънуща и ги разказваш тук. Ако това е истинското ти име, ти си срам за България.
  • 34 Ха хо

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ю Кортес":

    И как по-точно "Публикувано във факти.бг: сигурен икономически достъп до азерска газ без да ползва грузинска територия" Защото пътен коридор през арменска територия е едно, полагане на тръби съвсем друго.
  • 35 Killer

    27 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пламен":

    Както писах-каквото повикало, такова се обадило.
    Плюели са по площадите срещу Русия и за ЕС и САЩ.
    Не може хем с Русия, хем с НАТО.
    А и в договора им е пишело, че Русия се задължава да се намесва, само ако вражеска държава се опита да навлезе в територията на Армения, а Нагорни Карабах е разглеждан от цял свят като територия на Азербайджан.
  • 36 jorj

    6 5 Отговор
    Нали Европа е рухнал съюз, защо червените кимери плачат на чужд гроб?!!!!!!!
  • 37 Тоз народ

    7 1 Отговор
    ЗА КОЕТО САМ СИ Е ВИНОВЕН МРАЗЕЙКИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 кукуругу

    19 5 Отговор

    До коментар #17 от "Арменец":

    кюрдите сега се биеха на страната на арменците, какви глупости бръщолевиш. За сетен път се убеждавам, че честен арменец няма
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хасан

    17 5 Отговор
    Французите си мислят че са колониална сила а Макрон се мисли че е Наполеон Франция трябва да се простира в границите на ЕС и да не се прави на глобален играч ...
  • 43 Мина

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Благой":

    А френска обичаш ли да правиш
  • 44 Стефан

    4 1 Отговор
    Ако не е агенция Фокус, ще е Гласове, само те чертаят апокалипсис и накрая се дава да се разбере че спасението е Путин и Русия, дълги тиради и слово блудство , никакъв смисъл и логика, просто опорни точки и вадене на заплатите с правилната линия на писане.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ели Оригинал

    6 1 Отговор
    Всъщност Пашинян, Саркисян, и цялото соросоидно воинство в Армения предаде Карабах.
    Видео как се рушат и грабят камбани, и съдбата на църкви, .

  • 47 Хасан

    10 8 Отговор
    Военен съд за Пашинян за обстрелване и убийство на цивилни и деца в градове които са на стотици км от фронта ..сам си призна в руска телевизия на живо и руския журналист паникьосан прекъсна интервюто
  • 48 Ели Оригинал

    6 4 Отговор
    Едно ви още едно видео за геройствата на азерите църкви махат кръстове. Седи там, където е бил християнски кръст горе.

  • 49 Killer

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Истината е, че Русия загуби":

    Истината е, че НАТО загуби.
    Русия за пореден път си присвои "техен човек".

    Коментиран от #62

  • 50 Ели Оригинал

    4 6 Отговор
    Защо арменците горяха домовете си?
    Построени със собствените им ръце?
    Хероите "А"зербайджанци в действие, по закони на военно време се нарича - мародерство. Разбиват и грабят арменски дом.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иван

    14 2 Отговор
    Е не се е интересувала от арменците? По тая логика бе се е ибтередувала и ит азерите. С какво е повече Армения от Азербайджан, да нецса богоизбрани? И само да припомня, че агресорът е Армения, за това и Русия не се намеси.
  • 55 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Хасан":

    Това не съм го писал аз ..обикновенна провокация от байганьо лайнарски
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Истината

    6 8 Отговор
    Още през 2016 аз и мои познати си казахме: Това няма да свърши докато не се пролее руска кръв и се оказахме прави. Бог да благослави екипажа на Ми-24, който стана причина за бързото разрешаване на проблема. А за Армения думи нямам да опиша трагедията. Преди 2 години организираха цветна революция и онова недоразумение Пашинян дойде на власт. Първата му работа беше да уволни всички опитни генерали по претекст цитирам: "надрусани русофили", след това отвори и няколко офиса на "Отвореното общество" и това беше краят. Войната почна, защото Армения беше слаба. Анкара и Баку добре знаеха това и се възползваха. Пашинян през цялото време дремеше като плужек. Вместо да признае независимостта на Арцах и да поиска помощ от Русия, той седя и дремеше(да парадоксът е огромен Армения все още не е признала независимостта на Арцах/ Нагорни Карабах). Добре, че Русия се намеси в последния момент и спаси идеалната част на Нагорни Карабах и най-вече Лачинския коридор. И най-важното успяха да изолират Турция от преговорите, което също беше голямо постижение. Армения сама си е виновна за загубата, не арменския народ, колко нескопосаното управление там. 2018 все още се помни и в Кремъл. Тогава част от арменците крещяха: Русия окупатор, Вън КГБ от Армения и какво стана ?! Войната почна, а организациите на които Пашинян и част от народа се кланеха като на идол(САЩ, ЕС, НАТО) се правеха на ощипани госпожи и удобно мълачаха. Международното право също беше на страната на азерите. Защот

    Коментиран от #58, #60, #86

  • 58 Истината 2

    11 6 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    Международното право също беше на страната на азерите. Защото Арцах в ООН си се води азерска земя. Пак казвам, единствено светкавичната намеса на Русия спаси Армения от пълен погром. Азерите бяха стигнали до град Шуши(на 30 минути от Степанакерт, столицата на Арцах), ръководителите на самопровъзгласилата се република сами си го признаха в интервю. Тук следва да се замислим, ако султанът в Анкара утре реши, че "братята" от Кърджали са в опасност и прати един корпус да ги пази, ние какво правим...

    Коментиран от #59

  • 59 Хасан

    13 8 Отговор

    До коментар #58 от "Истината 2":

    Ами Кърджали си е част от България и ЕС ..Турция не е Русия да напада и анексира съседни земи ..сам казваш че арменците незаконно са в Карабах и азерите си имат право да си го върнат ..сега милион азери ще се върнат в Карабах и отново ще живне..арменците ще живеят много по добре отколкото в Армения

    Коментиран от #64, #66, #67

  • 60 Интересно как са изолирали Турция

    10 3 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    От преговорите, като Азербайджан не прави нищо без нейно съгласие? Освен това условията ги диктува Азербайджан като страна победител.
  • 61 Наблюдател

    6 6 Отговор
    Гледайте арменците най-стария християнски народ на континента и си правете изводите колко българите може да се разчитаме на ЕС и САЩ!

    Коментиран от #63, #70

  • 62 И как точно НАТО загуби

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Killer":

    Като натовски войски в лицето на Турция трайно се настаниха в Република от бившият СССР, което си е заден двор на Русия?

    Коментиран от #71

  • 63 Е какво да гледаме

    5 1 Отговор

    До коментар #61 от "Наблюдател":

    Искаш да кажеш, че ако българите тръгнем да заграбваме азерски земи като арменците ЕС и НАТО няма да ни защитят ли?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хасан

    5 7 Отговор
    Това не съм го писал аз. Това е дело на оня дyпeдавeц, който се мисли за турчин, а си е напълно чист ганю. Повтарям: мразя арменците от дъното на душата си, дори повече и от българите.
  • 66 Хасан

    1 7 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Това не съм го писал аз. Това е дело на оня дyпeдавeц, който се мисли за турчин, а си е напълно чист ганю. Повтарям: мразя арменците от дъното на душата си, дори повече и от българите.
  • 67 ЛЛЛ

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Хасан":

    Много повърхностно разсъждение. Жалко. Ти май изобщо не си разбрал статията
  • 68 ЛЛЛ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Арменец":

    Голям роман написа
  • 69 може

    3 11 Отговор
    Самите арменци не толкова , но западният свят първо ги подлъга с Пашинян , а после ги детонира , с пасивният си отказ от военна помощ, казвало му се -да те сложат на динена кора. Франция трябваше да е първа с военната помощ , а не да съзерцава пейзажа.Носят се слухове , че група френски депутати , вероятно от арменски корени , се готвят да входират във френският парламент ПРИЗНАВАНЕТО НА АРЦАХ КАТО НЕДЕЛИМА АРМЕНСКА ТЕРИТОРИЯ , и това може да обиколи всички парламенти по света , така както се случи с турският геноцид над арменците , и признаването отваря врата към узаконяването , а след узаконяването Армения може да поиска от когото си пожелае военна помощ , и да си възвърне обратно земите . Естествено това са все още сурови предположения.

    Коментиран от #72

  • 70 Хасан

    11 5 Отговор

    До коментар #61 от "Наблюдател":

    Да, арменците са най-стария ромски народ приел християнството.
  • 71 Логично

    1 3 Отговор

    До коментар #62 от "И как точно НАТО загуби":

    НАТО е САЩ , а база на САЩ значи ПЛАЦДАРМ ОТ КЪДЕТО МОГАТ ДА СЕ ИЗСТРЕЛВАТ И СВАЛЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ РАКЕТИ < И РАДАРИ ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ , какво общо има с база на НАТО с един или два наблюдателни блок-поста на турската армия , със сили и въоръжение , и време за престой толкова , колкото им разрешат руснаците , и ще бъде предмет на предварителни договорки. Русия може ли да каже в момента какво да правят САЩ със своите бази в България , Румъния , и др. такива.
  • 72 Хасан

    9 4 Отговор

    До коментар #69 от "може":

    Късно е либе за китка ..сега там трябва да се върнат 1 милион азери прогонени преди 27 г ..да се отвори пътя Нахчиван и Азербайджан
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Patriot

    12 3 Отговор
    Светъл полъх за Азербайджан. А за арменски те сепаратисти които окупират чужди земи и после Европа им е виновна.
  • 77 Хасан

    10 4 Отговор
    Как им се искаше на Запада да докажат че има сирийски джихадисти терористи и да се намесят като в Сирия ,но уви не се получи номера ..
  • 78 Асан

    9 7 Отговор
    Всичко ще пометем по пътя си за обединение на изконно турските земи мачкайте братя турци
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Огнян

    5 5 Отговор
    Да си спомним за Яворов и неговото стихотворение.
    Армения го помни. В Ереван има училище на неговото име. Признателен народ са Арменците.
  • 81 Някой

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Не съм Хасан":

    Ердоган колко пъти ги приканва да отворят архивите и да се разследва със учени от всички желаещи страни а те мълчат и говорят едно и също . Арменците са лъжци и всеки безпрестрастно мислещ човек го знае, всъщност те са извършвали геноцид на турците и те са.първите терористи християни

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Някой,прав си,но

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Някой":

    се пише безпристрастно,а не безпрестрастно.
  • 84 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Запада постоянно се издънва с което доказва че изобщо неможе да се разчита на него. Справка северен Кипър повече от 40 години окупиран от Турция, да не цитираме и други територии на държави в региона! Какво за това време по този въпрос направи Запада, даже бяха тръгнали да приeмет Турция в ЕС ! Дори са в НАТО - което е абсолютна политческа перверзия!!

    Коментиран от #85

  • 85 Ти наред ли си?

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Наблюдател":

    Северен Кипър окупиран? Това звездите ли ти го говорят? Цял свят знае, че северен Кипър е освободен от Турция.
  • 86 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Истината":

    "Изолирали Турция от преговорите" . Много се смях!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Жестоката истина

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Альоша":

    Ушанки свалиха ви су-шанката и гръмнаха пилота, защо не я нападнахте Турция? Забравих, че ви гръмнаха и посланика! Нато каза, че това е между Русия и Турция и не я засяга! Защо не нападнахте република Турция? Защото знаете, че Турция не е Грузия или Украйна!!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.