Отидете към основна версия

2 875 24

Помпео: САЩ отменят ограниченията върху отношенията си с Тайван

  • помпео-
  • тайван-
  • сащ

Промяна в политиката към Пекин

Снимка: БГНЕС

САЩ отменят самоналожените ограничения върху отношенията си с Тайван, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от световните агенции и БТА.

"Днес обявявам, че отменям всички тези самоналожени ограничения", се казва в изявлението на американския първи дипломат.

"САЩ взеха тези мерки едностранно, за да удовлетворят комунистическия режим в Пекин. Това приключи", подчертава държавният секретар.

През ноември миналата година, Китай обяви, че ще отвърне на всякакви действия, които подкопават изконните му интереси. Това предупреди външното министерство в Пекин, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Тайван "не е част от Китай".

Китай наложи санкции срещу американски компании, продаващи оръжия на Тайван, и летя с изтребители близо до острова, когато високопоставени американски официални лица посетиха Тайпе тази година.

САЩ са задължени по закон да предоставят на Тайван средствата да се отбранява и официално признават само китайската позиция, че Тайван е част от него, вместо изрично да признават териториалните претенции на Китай.

Пекин определя Тайпе като най-чувствителния и важен въпрос в отношенията му със САЩ и е разгневен от засилената подкрепа на администрацията на Доналд Тръмп като продажбата на оръжие за Тайван, който е все още демократично управляван остров, въпреки териториалните претенции на Китай към него.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.

Свързани новини