Отидете към основна версия

2 883 39

Шварценегер обвини Тръмп в преврат и припомни нацисткия погром над евреите

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • арнолд шварценегер-
  • нацисти-
  • кристалната нощ-
  • погром-
  • преврат

Тръмп е най-лошият президент в историята, каза Шварценегер

Снимка: Shutterstock

Роденият в Австрия актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер отправи тежки обвинения към президента Доналд Тръмп във видео, публикувано в социалната мрежа Туитър. „Тръмп е провалил се лидер, той ще остане в историята като най-лошия президент някога”, каза холивудската звезда, известна най-вече с участието си в „Терминаторът”.

Според Шварценегер лъжите на Тръмп могат да имат ужасни последици за страната, и направи историческа препратка с нацисткия режим в Германия и антисемитските погроми. Шварценегер каза, че направеното от Тръмп е „преврат”, като е заблудил хората с лъжи и манипулации, и е отказал да приеме резултатите от едни „честни избори”.

„Аз израснах в Австрия, запознат съм много добре с Кристалната нощ. Това е нощ на погром срещу евреите през 1938 година от нацисткия еквивалент на „Гордите момчета” (бел. ред. Proud Boys – неофашистка организация, действаща в Северна Америка). Сряда беше денят на счупените стъкла (както е известна Кристалната нощ) тук в Съединените щати”, каза Шварценегер, посочвайки, че протестиращите са счупили и идеите и демократичните ценности, които американците са взели за даденост.

73-годишният бивш губернатор прави историческа препратка с нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година, когато нацистките режим извършва погром над синагоги и магазини, собственост на евреи. Хиляди евреи са арестувани и изпратени в концлагери, а много магазини са разграбени и опожарени. През миналата седмица привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия във Вашингтон, опитвайки да саботират официалното утвърждаване от Конгреса на демократа Джо Байдън за нов президент на страната.

Няколко души загубиха живота си в американската столица, включително 35-годишна привърженичка на Тръмп, ветеран от въоръжените сили на САЩ, която бе застреляна във врата и по-късно почина от раните си. „Всичко започна с лъжи, лъжи и нетолерантност”, каза Шварценегер, визирайки нацисткия режим. „Бидейки от Европа, съм виждал от първа ръка как нещата могат да излязат извън контрол. Знам, че има страх в тази страна и из целия свят, че нещо подобно може да стане точно тук. Не вярвам, че ще се случи, но вярвам, че трябва да сме наясно с ужасните последици от себелюбието и цинизма”, каза още Арнолд Шварценегер. Той е отявлен критик на републиканеца Тръмп, който след броени дни ще напусне Белия дом след поражението на президентските избори.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини