Отидете към основна версия

14 740 18

Американски посланик на Балканите: Светът няма да ви чака

  • косово-
  • сърбия-
  • сащ-
  • балкани-
  • посланик-
  • филип коснет-
  • албин курти

Преговорите със Сърбия трябва да са сред приоритетите на Косово

Снимка: БГНЕС/ EPA

Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет заяви в първото си интервю след парламентарните избори в страната на 14 февруари, че е впечатлен от резултатите. На коментарите на лидера на спечелилата партия „Самоопределение“ Албин Курти, че диалогът Белград – Прищина не е сред приоритетите му, дипломатът реагира, като предупреди, че „светът няма да ви чака“, сигнализирайки, че преговорите със Сърбия трябва да са сред приоритетите на оглавяваното от Курти правителство. Това пише прищинското издание Gazeta Express, цитирано от агенция "Фокус".

Той каза, че много приоритети, които посочва Курти, като борбата с корупцията, върховенство на закона, създаване на икономически възможности са приоритети и на правителството на САЩ. „Когато г-н Курти казва, че диалогът, външната политика трябва да бъде изтласкана малко по-надолу, добре, моят опит е, че светът всъщност няма да ви чака“, каза Коснет.

Коснет коментира и така наречената мини-шенгенска инициатива на Сърбия, Албания и Северна Македония и нежеланието на косовските политици да се присъединят към това регионално предложение. „Що се касае до т.нар. мини-шенгенско споразумение, много хора в Косово са скептични към него. Нашето отношение е, че Косово трябва да интегрира икономиката си в региона. Ако не ви харесва това или онова предложение, не е нужно просто да се отвръщате, седнете на масата със съседите си и вземете решение за пътя напред. Защото съседите ви се нуждаят от Косово, за да бъдат част от регионалната икономика точно толкова, колкото и вие от тях“, заяви Коснет.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.

Свързани новини