Отидете към основна версия

2 503 9

Невероятно! Лукашенко посочи двама, които могат да бъдат негови наследници на поста

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • владимир караник-
  • юрий караев-
  • светлана тихановска

По план следващите президентски избори в Беларус ще се проведат през юли 2025 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко назова имената на двама души, които, според него, могат да го заменят на поста след бъдещи избори.

Лукашенко управлява от 1994 година и в момента е в началото на петия си мандат начело на страната, като преизбирането му това лято доведе до масови протести.

При посещение на предприятие в Гродно, Лукашенко заяви, че "тук имам двама души, които ще са силни кандидати - млади, ново поколение, знаещи колко струва тази страна". Това са Владимир Караник и Юрий Караев - бивши министри, в момента част от местните власти в Гродно. Караник е на 48, а Караев е на 54 години.

По план следващите президентски избори в Беларус ще се проведат през юли 2025 година.

Опозиционният кандидат от миналата година Светлана Тихановска настоява за вот още през 2021-ва година.

Самият Лукашенко е заявявал намерение да подаде оставка, което беше основното искане на мащабните протести в Беларус, само след промени в конституцията, които да намалят съсредоточаването на властта в държавния глава.

От Гродно Лукашенко отрече да е обещавал споменатите промени в основния закон на руския си колега Владимир Путин. Двамата са обсъждали въпроса само в "общи линии" и без да говорят за бъдещо предаване на властта, твърди Александър Лукашенко.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: