Отидете към основна версия

3 855 12

Пекин с призив към Япония

  • япония-
  • китай-
  • сащ

Китайският посланик в Токио е изразил силно недоволство от думите на Киши

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 16 март, по време на среща с министъра на отбраната на САЩ, японският му колега Нобуо Киши заяви, че Токио ще засили военното сътрудничество с Вашингтон и ще окаже подкрепа на американските сили при военни операции за защита на Тайван. Това е явна провокация срещу Китай.

Китай, като държавата, понесла основната тежест и дала най-много жертви във войната срещу Япония през 30-те и 40-те години на миналия век, няма да остане равнодушен към подобни провокации. В тази връзка китайският посланик в Токио е изразил силно недоволство от думите на Киши и се обявил категорично против подобно поведения.

В заявление на посолството се посочва, че те вредят сериозно на усилията от двете страни за възстановяване на взаимното доверие и подобряване на отношенията им. Пекин призова Токио да прекрати това поведение и да работи за засилване на доверието към него с прагматични действия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Япония пред предсрочни избори

    Премиерът на Япония призна, че е възможно в страната да се проведат предсрочни избори, съобщи ТАСС. Изборите може да се проведат след изтичането на ...
    07.04.2021
    2 316
    5
Новини по държави: