Отидете към основна версия

3 469 34

Рискове за световната икономика

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • икономика

Коментар на Кристалина Георгиева

Снимка: БГНЕС/EPA

Пред световната икономика има различни рискове. Това заяви генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи NOVA.

Предстои да бъдат актуализирани очакванията за растежа през тази и следващата година. Наблюдава се сериозно разминаване в икономическите богатства, както в рамките на отделни страни, така и между тях, което налага необходимост от акцент върху управлението на ситуацията.

През януари фондът прогнозира ръст на световната икономика от 5.5 % през тази година и 4.2 % през следващата. Георгиева приканва правителствата да направят екологични инвестиции и да търсят устойчиво и приобщаващо инвестиране.

Важно е подкрепата да не бъде оттегляна на твърде ранен етап. Тя констатира, че това са основни приоритети на европейските държави.

Приветства се фондът за подкрепа, който ще помогне на страните, които разчитат на туризма и търсещи рестарт на икономиките. Възстановяването на световната икономика с бързи темпове, които надвишават очакванията, може да доведе до повишаване на лихвите по заемите и затягане на финансовите условия.

Посочва се, че Централните банки дават отличен пример с ясна комуникация и поддържане на ниски лихвени нива по предвидим начин.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.

Свързани новини