Отидете към основна версия

4 732 63

Слави Трифонов е големият победител, а ксенофобската БСП записа историческа загуба

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • бсп-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • корнелия нинова-
  • избори-
  • парламентарни избори

Balkan Insight коментира проведените в България избори

Снимка: БГНЕС

Големият победител в нощта на парламентарните избори в България е новодошлият политик Слави Трифонов. Не е ясно обаче какви са позициите на партията „Има такъв народ”, защото Трифонов отказа да участва в политически дебати. Така изданието „Балкан инсайт” (Balkan Insight) коментира проведените избори у нас.

Ясно е, че значителна част от българските граждани в България и зад граница подкрепиха Трифонов, който е популярен шоумен и певец, защото той се обяви срещу политическото статукво, коментира изданието. Партията му „Има такъв народ” значително надмина процентите, които ѝ даваха социолозите преди изборите.

Другият победител във вота е „Демократична България”, за която традиционно гласува градската средна класа в София и други градове, както и голяма част от българската диаспора. Кои са големите губещи във вота? Въпреки че формално ГЕРБ спечели изборите, партията на Бойко Борисов загуби много гласоподаватели, коментира изданието. За да усложнят обстановката за ГЕРБ, нейните крайнодесни коалиционни партньори не успяха да прескочат прага от 4%. Другият губещ е БСП. След като прекара близо седем години в опозиция, Българската социалистическа партия успя да постигне рядък подвиг: да осигури най-лошото си представяне в демократични избори.

Трудно е да разберем как БСП се представя за европейска социалдемократическа партия, след като през последните години зае консервативни и ксенофобски политически позиции. Още по-трудно е да разберем как партията ще се възстанови от това историческо поражение, коментира още изданието. Другите големи губещи в изборите са четирите крайнодесни партии ВМРО, НФСБ, Атака и Воля. Един от вариантите оттук нататък е съставяне на експертно правителство до провеждането на нови избори (за предпочитане да съвпаднат с президентските). Но ако предизборните обещания не бъдат нарушени, то България се насочва към политическа нестабилност. Показателно за качеството на политическия процес в България е това, че по време на глобална пандемия в една от държавите с най-висока смъртност партията на Трифонов, която гледа скептично на вируса, успя да събере толкова гласове.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.

Свързани новини