Отидете към основна версия

12 836 116

Почина принц Филип

  • принц филип-
  • великобритания-
  • кралица елизабет

Съпругът на британската кралица почина на 99-годишна възраст

С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата съобщи за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург.“, съобщиха от кралското семейство в официалния си профил в Twitter.

На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

Херцогът на Единбург миналия месец претърпя сърдечна операция. Той щеше да навърши 100 години през юни.

„Той просто беше моята сила и остана през всичките тези години“, каза Нейно Величество на банкета им за „Златна сватба“ през 1997 г.

Филип е роден на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 година. Баща му е Андрей, принц на Гърция и Дания и син на крал Георгиос I Гръцки, майка му - Алис Батенберг, е дъщеря на Луис Александър Маунтбатън, по-голям брат на княз Александър I Батенберг, и правнучка на кралица Виктория, се разбира от Уикипедия.
Участвал е активно във Втората световна война във военноморския флот на Великобритания.

През 1941г. Филип се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. Същата година сключва брак с принцеса Елизабет – настоящата кралица Елизабет.

След сватбата получава титлата си като Херцог на Единбург. С Елизабет имат четири деца – престолонаследникът принц Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: