Отидете към основна версия

3 355 41

ЦРУ е планирало убийство на Раул Кастро

  • раул кастро-
  • сащ-
  • цру-
  • покушение-
  • убийство

Планът е от 1960 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първият до момента известен опит за убийство на кубинския революционер Раул Кастро е на ЦРУ и датира от 1960 г. Американската разузнавателна агенция е предложила на 10 000 USD на пилот да превози Раул Кастро от Прага до Хавана и да организира "инцидент". Информацията разпространява агенция AFP, позовавайки се на разсекретени документи.

Пилотът Хосе Раул Мартинес е бил вербуван от ЦРУ. Той е получил уверение от агенцията, че ще осигурят университетско образование на двамата синове на Мартинес, ако загине по време на операцията, според документите, публикувани от базирания във Вашингтон институт Архив за национална сигурност.

След като Мартинес заминал за Прага, от централата на ЦРУ в САЩ са наредили на звеното си в Хавана да отмени мисията. Когато пилотът се върнал в Куба, заявил пред агент на ЦРУ, че не е имал възможност да организира инцидент, както са го обсъждали.

Информацията за заговор на ЦРУ за убийството на Раул Кастро съвпадна с разпространяваната информация, че 89-годишният брат на починалия лидер на Кубинската революция Фидел Кастро се оттегля от кубинската политика. Оттеглянето на Раул слага край на близо 60 г. управление на фамилията в Куба от 1959 г.

Фидел Кастро се бори срещу 11 американски президенти и оцеля при рекорден брой покушения - 638 според Световните рекорди на Гинес.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини