Отидете към основна версия

1 128 8

Байдън обеща да съкрати въглеродните емисии до 2030 г.

  • въглеродни емисии-
  • байдън-
  • вашингтон-
  • парижко споразумение-
  • климатични промени

Вашингтон опитва да си върне лидерството в борбата с климатичните промени, след като предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, изтегли САЩ от Парижкото споразумение

Снимка : Shutterstock

Администрацията на американския президент Джо Байдън пое ангажимент до 2030 година да намали въглеродните емисии с 50-52% спрямо 2005 година, съобщи БТА.

Това бе обявено в началото на двудневната видеоконферентна среща на върха за климата, на която Байдън е домакин, като част от плана му е достигане на нулев въглероден отпечатък на американската икономика.

Съкращенията на емисиите ще се отразят на енергетиката, автомобилното производство и други области.

Вчера руският президент Владимир Путин загатна за план за още по-стриктно намаляване на емисиите от това на ЕС, но не даде подробности. Очаква се той да говори на днешната виртуална среща по случай Деня на Земята, предаде „Дневник“.

САЩ обаче се нуждаят най-много от сътрудничество с Китай по темата. Макар Пекин да реагира скептично на връщането на САЩ към Парижкото споразумение, участието на китайския президент Си Цзинпин в днешната климатична среща на върха се смята за добър знак.

Токио обяви днес, малко след Вашингтон, че повишава целта си за намаляване на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г. до 46% спрямо равнищата от 2013 г., съобщи премиерът Йошихиде Суга, цитиран от световните агенции. Предишната заложена цел бе за 26%.

През 2019 година Япония е била петият най-голям емитент на въглеродни емисии в света след Китай, САЩ, Индия и Русия, според онлайн платформата "Глоубъл СО2 Атлас" (Global CO2 Atlas).

Японският архипелаг продължава да е много зависим от изкопаемите горива (природен газ, който внася във втечнена форма и най-вече въглища). Тенденцията се задълбочи при намаленото използване на ядрена енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.

Свързани новини