Last news in Fakti

22 Април, 2021 17:34 1 119 8

Байдън обеща да съкрати въглеродните емисии до 2030 г.

  • въглеродни емисии-
  • байдън-
  • вашингтон-
  • парижко споразумение-
  • климатични промени

Вашингтон опитва да си върне лидерството в борбата с климатичните промени, след като предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, изтегли САЩ от Парижкото споразумение

Байдън обеща да съкрати въглеродните емисии до 2030 г. - 1
Снимка : Shutterstock

Администрацията на американския президент Джо Байдън пое ангажимент до 2030 година да намали въглеродните емисии с 50-52% спрямо 2005 година, съобщи БТА.

Това бе обявено в началото на двудневната видеоконферентна среща на върха за климата, на която Байдън е домакин, като част от плана му е достигане на нулев въглероден отпечатък на американската икономика.

Съкращенията на емисиите ще се отразят на енергетиката, автомобилното производство и други области.

Вчера руският президент Владимир Путин загатна за план за още по-стриктно намаляване на емисиите от това на ЕС, но не даде подробности. Очаква се той да говори на днешната виртуална среща по случай Деня на Земята, предаде „Дневник“.

САЩ обаче се нуждаят най-много от сътрудничество с Китай по темата. Макар Пекин да реагира скептично на връщането на САЩ към Парижкото споразумение, участието на китайския президент Си Цзинпин в днешната климатична среща на върха се смята за добър знак.

Токио обяви днес, малко след Вашингтон, че повишава целта си за намаляване на емисиите от въглероден диоксид до 2030 г. до 46% спрямо равнищата от 2013 г., съобщи премиерът Йошихиде Суга, цитиран от световните агенции. Предишната заложена цел бе за 26%.

През 2019 година Япония е била петият най-голям емитент на въглеродни емисии в света след Китай, САЩ, Индия и Русия, според онлайн платформата "Глоубъл СО2 Атлас" (Global CO2 Atlas).

Японският архипелаг продължава да е много зависим от изкопаемите горива (природен газ, който внася във втечнена форма и най-вече въглища). Тенденцията се задълбочи при намаленото използване на ядрена енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    1 0 Отговор
    С съкращение на тези емисии нищо се постига, трябва да е 100% в световен мащам което е непостижимо , а изсичането на горите в амазония африка и по света продължава, избиването на ценни животни в африка продължава, вместо с моща си да постигат това те воюват незаконно по цял свят заради военно промишления комплекс, либерали, лобита и некомпетентни пхора от корпорации

    Коментиран от #4

  • 2 GnG

    7 0 Отговор
    Недоумявам, как могат СЕВЕРНО-американците да товарят ВЪЗРАСТНИЯ си Президент с толкова важни за СВЕТА ангажименти ?!
  • 3 Мнаф

    4 0 Отговор
    Първо да се заеме с изработваме на моделите на Ф16 на 3D принтер да има с какво да се похвалим и ний.
  • 4 требе стригане

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    А в Китай викаш не избиват животни не обезслесяват не замърсяват реките нямат замърсяващо производство и не се плодят.

    Коментиран от #6

  • 5 якамилаякамилар

    3 0 Отговор
    Не знам за намаляването на емисии до 2030 г., но Биден ще бъде намален през 2024 г. от републиканците и Тръмп.

    Каквито конференции и обещания да дава Биден, са невалидни, щото му остават още 2 години реално в Белия Дом, ако ще да се огради и с бодлива тел, след гражданските милиции, които по негова заповед са окупирали капитолия и белия дом, да го пазят от народната американска любов.
  • 6 Ванга

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "требе стригане":

    100% в световен мащам включва и Китай, пострижи се че невиждаш много добре
  • 7 no name no face no number

    1 0 Отговор
    Хехехе след 5 години пак има избори тогаеа ще спечелят другите и вие си знаете, така, че полека с балоните
  • 8 климатдалавера

    5 0 Отговор
    Схемата е проста- целия свободен свят да плаща климатични облигации на няколко англосаксонски и ционистки корпоративни и хедж олигарси и техните организации мвф, сб, фрс, ецб- тея са акционери или собственици в компании от добив на руда до тоалетна ратия, чипове, ГМО субстанции за инжектиране.

    Защото запада- сащ, англия, германия, франция, италия, и придатъка им япония са с около 100 % държавни и корпоративни дългове от БВП. Никаква икономическа ефективност и растеж.
    Печатат хартишляци срещу нови и нови дългови облигации.

    А емисиите на 80 % се дължат на западните корпоративни олигарси произвеждащи стоки в Третия свят, там си изнесоха замърсяващите производства.

    И сега принуждават свободния свят да плаща на тези западни олигарси за техните производства, а на запад се въвеждат ел. автомобили за които акумулатори ще се произвеждат в третия свят- а това са едни от най- замърсяващите производства.

    Ама няма да стане схемата на западните англосаксонски и ционистки олигарси, те пак да цицат, а друг да плаща за техните замърсявания.