Отидете към основна версия

2 519 11

С 37% повече нападения от началото на годината

  • афганистан

Талибаните се активизираха

Снимка: ЕРА/БГНЕС

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните в Афганистан през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г. Това става ясно от доклад на специалния главен инспектор на САЩ за възстановяването в Афганистан (SIGAR)

В него се отбелязва и че жертвите сред афганистанските сили за сигурност са били "значително по-високи" в сравнение със същия период на миналата година. Броят на вътрешните нападения срещу силите за сигурност пък е нараснал с 82% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а жертвите са двойно повече.

Мисията на ООН в Афганистан е отчела 29% увеличение на жертвите сред цивилното население за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Близо 20 години след началото на конфликта в Афганистан САЩ, а впоследствие и НАТО взеха решение в средата на април да изтеглят 9 600 международни военнослужещи от страната. През последните седмици обаче служители от министерството на отбраната на САЩ многократно изразиха загриженост дали афганистанските сили за сигурност ще могат да защитават правителството без международна подкрепа.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: