Отидете към основна версия

1 615 13

САЩ реагираха предпазливо на избора за президент на Иран

  • иран-
  • президент-
  • сащ-
  • ебрахим раиси-
  • израел-
  • доналд тръмп

Той е най-радикалният президент, избиран някога, обяви Израел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон реагира предпазливо след избирането на ултраконсервативния духовник Ебрахим Раиси за президент на Иран. Раиси, който досега оглавяваше съдебната система на Ислямската република, обещава да състави „антикорупционен и революционен“ кабинет.

От Израел го определят като най-радикалния президент, избиран някога, който е решен бързо да развива иранската ядрена програма Говорител на американския Държавен департамент заяви, че на иранците е било отказано правото да участват „в свободен и честен изборен процес“, предаде БНР.

Той обаче уточни, че ще продължат индиректните преговори с Техеран във Виена по евентуалното повторно присъединяване на Вашингтон към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. САЩ се оттеглиха от документа по време на бившия президент Доналд Тръмп.

Във Виена днес ще заседава Съвместната комисия на Иран и международната „петорка“ - Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция. Представителите на шестте държави ще разговарят за възстановяване на Съвместния цялостен план за действие по иранската ядрена програма. Преговорите имат за цел поетапно възстановяване на ядреното споразумение, така че и САЩ да се завърнат към него след като се оттеглиха с решение на бившия президент Доналд Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини