Отидете към основна версия

3 982 23

САЩ отказаха военна помощ на Хаити (СНИМКИ)

  • хаити-
  • сащ-
  • помощ-
  • отказ

Тя бе поискана след като президента на Хаити беше убит

Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за опазване на сигурността на ключовата инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз. По-късно от Щатите заявиха, че за момента не планират да предоставят такава на страната.

Според високопоставен служител на американската администрация Вашингтон няма намерение „по това време“ да оказва такава помощ на Порт-о-Пренс. По-рано говорител на Държавния департамент потвърди, че властите на Хаити са поискали от правителството на САЩ съдействие за сигурност, както и с разследване на обстоятелствата за убийството на президента Йовенел Мойзе. "Поддържаме редовен контакт с представители на Хаити, за да обсъдим как САЩ могат да помогнат", каза служител по външната политика, но не даде подробности.

Междувременно прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви на редовен брифинг, че американската администрация изпраща група служители на Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешните работи на САЩ в Хаити. „В отговор на искане от правителството на Хаити за съдействие за сигурност и разследване (за убийството на Мойзе) изпращаме висши служители от ФБР и Министерството на вътрешната сигурност в Порт-о-Пренс възможно най-скоро, за да направят оценка ситуацията и определете как можем да помогнем“, каза представителят на американския президент. Рразследването се провежда от хаитянската полиция на място.

Вашингтон ще бъде сериозно загрижен, ако се потвърди, че американските граждани са замесени в убийството на Мойзе. "Разбира се. Но няма да изпреваря разследването", каза Псаки. Тя също така увери, че арестът на двама американци от Хаити, за които се твърди, че са замесени в убийството на Мойзе, "няма да повлияе на помощта на Вашингтон" за Порт-о-Пренс.

Мойзе е ранен смъртоносно при неидентифицирана атака срещу резиденцията си на 7 юли. По време на нападението първата дама на страната Мартин Мойзе също беше ранена и откарана в болница. Министерският съвет въведе военно положение в републиката за 15 дни.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини