Отидете към основна версия

6 439 77

Euractiv: Трифонов може да разчита на БСП и етническата партия ДПС

  • слави трифонов-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • има такъв народ-
  • дпс-
  • бсп-
  • подкрепа

"Протестните" партии нямат достатъчно депутати, за да управляват

Снимка: БГНЕС

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” ще има само около 60 депутати в 240-членния парламент. На теория Трифонов би могъл да разчита на подкрепата на останалите „протестни“ партии, но дори и така, това няма да е достатъчно за мнозинство. Трифонов може също да разчита и на подкрепата на Българската социалистическа партия (БСП) и на предимно етническото турско Движение за права и свободи (ДПС). Бившият премиер цар Симеон Сакскобургготски беше в коалиция и с двете партии по време на мандата си като министър-председател през 2005-2009 г.

Така Euractiv.com коментира желанието на „Има такъв народ” да поеме самостоятелно отговорността за управлението на страната. „Има такъв народ” няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство", заяви Слави Трифонов. Той допълни, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, защото по думите му „всички правителства са на България”. Трифонов каза, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, но според Euractiv.com той би могъл да разчита именно на подкрепата на последните две партии, защото „други опити за съставяне на правителство изглеждат обречени".

Колко дълго би оцеляло правителството на малцинството, както предлага Трифонов, е предмет на спекулации. Страната се нуждае от конституционна стабилност поне до президентските избори, очаквани през ноември, коментира още агенцията. Тя припомня още, че предложението на Слави Трифонов за премиер - Николай Василев, е бил министър именно при управлението на Сакскобургготски, когато царят получи подкрепата на БСП и ДПС. Трифонов изненадващо обяви вчера, че няма да влиза в коалиции и вместо това представи списъка си с министри за правителство на малцинството.

Politico.eu пък пише, че ЕС до голяма степен да си е затварял очите за корупционните скандали в България при управлението на Бойко Борисов, които често са обвързани с европейски фондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и олигархия, както и за въпроси, свързани с върховенството на закона. ЕС си затваря очите и за медийната свобода. Изданието коментира, че политически България се намира в задънена улица и това вероятно ще продължи, защото няма ясно изразен победител. Politico.eu цитира Ружа Смилова, доктор по политология и главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски", която казва: „Дори Трифонов да успее да сформира правителство, неговият живот може би ще е доста кратък. Можем да се окажем в ситуация, в която просто сме заменили един популист с друг”.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини