Отидете към основна версия

2 132 12

Мястото на България в доклада на САЩ

  • сащ-
  • доклад-
  • българия

Страната предоставя добри условия за инвестиции

Снимка: БГНЕС

България продължава да е привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи и правителствени стимули. Това се показва в доклада на американския департамент за инвестиционен климат, съобщи Дарик.

Страната се нарежда на челните места в ЕС по ниски разходи за служители и плоски данъци. Тя обаче е с най-нисък процента на производителност на труда.

В средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск, заради намаляващото население. Очакваното приемане на еврото ще премахне валутния риск и ще доведе до намаляване на транзакционните разходи.

Дефицитните разходи на страната за миналата година са били три процента от БВП. Това са най-ниските такива в ЕС.

Спадът на икономиката за миналата година е малко над четири процента. За тази година се очаква ръст между два и половина и четири процента.

Това се дължи на по-високи заплати, европейско финансиране, публични фондове и увеличаване на износа. Инвеститори остават притеснени от върховенството на правото в държавата.

Там се наблюдава широка корупция, трудност при получаване на разрешителни и чести законодателни промени. Очаква се подобряване на дългосрочното доверие.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини