Отидете към основна версия

1 119 1

Бенедикт XVI даде последна аудиенция, става "заслужил папа"

  • папа бенедикт xvi-
  • аудиенция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последната аудиенция на папа Бенедикт XVI на площад „Свети Петър” във Ватикана протече под бурните овации на вярващи и туристи от цял свят. 70 кардинали и повече от 150 000 поклонници от цял свят присъстваха на последната 348-а аудиенция на Йозеф Рацингер като папа.

Ден преди официалното си оттегляне след 8-годишен понтификат Светият отец обиколи площада в открития папабомил под аплодисментите на стохилядното множество. В словото си той заяви, че за Църквата „водите са бурни”, но Господ няма да позволи тя да „потъне”.

„Господ ни даде дни на слънце и лек бриз, в които уловът беше добър. Има обаче и моменти, в които има бурни води и насрещен вятър,” заяви папата, правейки аналогия с библейски пасаж.

Площад „Свети Петър" започна да се пълни с народ още от сутринта. Много от католичесдките поклонници носеха плакати с надпис „Благодаря” на различни езици. 

„Ще продължа да споменавам църквата в своите молитви и мисли,” увери папа Бенедикт XVI.

В последното си слово като глава на Римокатолическата църква той изрази благодарност към събралите се хора и говори за почти безпрецедентното си решение да се оттегли. Бенедикт XVI разказа, че откакто бил избран за папа преди 8 години, принадлежи изцяло на другите и на Църквата.

„През последните месеци почувствах, че силите ми отслабват и настойчиво помолих Бог  да ме осветли да взема най-правилното решение, но не за себе си, а за благото на Църквата.  Да обичаш Църквата означава също и смелостта да направиш труден и болезнен избор", каза развълнуван той.

За пръв път от 600 години насам католическият свят се сбогува с жив папа. Утре вeчер, без специални церемонии, Йозеф Рацингер ще напусне Ватикана и ще бъде откаран с хеликоптер в лятната резиденция Кастел Гандолфо. Той ще престане да бъде папа в 20 часа местно време. В петък кардиналите започват заседанията за подготовка на конклава, на който през март ще изберат неговия приемник.

 

Бенедикт ще продължи да бъде наричан „Негово светейшество Бенедикт XVI" и отсега нататък ще носи титлата „почетен папа" (може да се преведе и като "заслужил папа" - б.р.), обясни говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. Също така той ще запази бялото расо на първосвещеник, но ще смени традиционните червени папски обувки с кафяави мокасини.  

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: