Отидете към основна версия

4 116 21

Арестуваха мъж по подозрение в шпионаж

  • азербайджан-
  • шпионин-
  • арест-
  • армения

Айдин Заки Оглу Закиев е шпионирал за Армения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавната служба за сигурност на Азербайджан обяви, че е арестувала гражданин на републиката по случая за шпионаж в полза на Армения. „В резултат на оперативно-издирвателните мерки възникнаха основателни подозрения, че азербайджанският гражданин Айдин Заки Оглу Закиев, роден през 1970 г., е шпионирал в ущърб на суверенитета, териториалната цялост, държавната сигурност и отбранителните способности на Азербайджан“ се казва в съобщение от специалните служби.

Според разследването, Закиев чрез посредници, намиращи се на територията на трета държава, е получил задания от арменските специални служби и ги е изпълнил. Освен това той е „инструктиран да включва други лица в своята дейност“.

"Закиев предаде информация за набирането на личния състав на въоръжените сили на Азербайджан, помогна на арменските специални служби при целенасоченото разпространение на дезинформация, целяща подбуждане към конфронтация в републиката по етническа основа" се казва в съобщението.

Срещу задържания е образувано дело по чл. 274 от Наказателния кодекс на Азербайджан („държавна измяна“), той е арестуван с решение на съда.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Армения поиска руски военни

    Арменският премиер Никол Пашинян предложи днес руски гранични сили да бъдат разположени по протежение на границата на страната му с Азербайджан на фон ...
    29.07.2021
    4 425
    27