Отидете към основна версия

3 047 10

Отвлякоха мисионери и техните семейства

  • хаити-
  • сащ-
  • християни-
  • мисионери-
  • канада

Повече от 600 отвличания са регистрирани през първите тримесечия на 2021 г.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 17 християнски мисионери и членове на семействата им - сред тях 5 деца и 7 жени, са отвлечени в Хаити, съобщи Ройтерс, като се позова на местна организация. Въоръжена банда е нападнала американските мисионери на път за сиропиталище, което са искали да посетят, предаде БНР.

Групата от 16 американски и един канадски гражданин е задържана от въоръжена банда, която от месеци се занимава с кражби и отвличания в района между Порт-о-Пренс и границата с Доминиканската република, посочва източникът. Говорител на американската администрация заяви, че е е наясно с информациите за случилото се, но отказа да съобщи подробности.

Повече от 600 отвличания са регистрирани през първите три тримесечия на 2021 г. в сравнение с 231 за същия период на миналата година, според Центъра за анализ и изследвания в областта на правата на човека - група от гражданското общество, базирана в столицата на Хаити. В продължение на години Хаити е парализирана от дълбока политическа и икономическа криза, а убийството на президента Жовенел Моиз през юли още повече задълбочи кризата в карибската страна.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини