Отидете към основна версия

29 009 62

Бордът на Световната банка залепи звучен шамар на Кристалина Георгиева

  • международен валутен фонд-
  • световна банка-
  • кристалина георгиева

Българката беше обвинена, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните за Китай в класацията Doing Business

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли искането на ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна защита. Българката бе обвинена, че като изпълнителен директор на СБ през 2017 г. е оказвала натиск върху служителите да променят данните за Китай в класацията Doing Business, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници.

Според агенцията петиция за срещата е внесена от адвокат на Георгиева до председателя на борда на Световната банка в петък. В него се подчертава, че има докладът от разследването e нeтoчeн, нapyшeни ca пpoцecyaлнитe пpaвa нa Гeopгиeвa, а ocнoвнoтo зaключeниe в нeгo e бaзиpaнo нa нeвяpнo пpeдпoлoжeниe, предаде "Фокус".

Авторите на доклада, изгoтвeн oт aдвoкaтcкaтa кaнтopa WіlmеrНаlе пo пopъчкa нa бopдa нa CБ, публикуван през септември, смятат, че служителите на банката са допуснали различни нарушения при съставянето на рейтинга Doing Business. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са завишени, докато тези на Азербайджан са подценени. Годишните доклади на Doing Business оценяват бизнес средата в различни страни.

От доклада на одиторите на WilmerHale следва, че в случая с Китай данните са били променени, включително под натиска на Джим Йон Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и под влияние на Георгиева .

Георгиева отрече обвиненията към нея.

Тя пое поста ръководител на МВФ през есента на 2019 г. През септември Световната банка обяви решението си да се откаже от практиката на изготвяне на доклади Doing Business в светлината на информацията за нарушения при изготвянето им

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 95 гласа.

Свързани новини