Отидете към основна версия

2 696 8

Балканска държава получи 90 млн. EUR за борба с пандемията

  • албания-
  • ес-
  • пандемия-
  • помощ

Албания получи втория и последен заем от Европейския съюз

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейската комисия е отпуснала заем от 90 милиона евро на Албания, за да ѝ помогне за преодоляване на икономическите последици от пандемията от КОВИД-19, съобщи сайтът Екзит. Това е втори и последен заем, отпуснат в помощ на Албания. Страната получи през март първи заем от 90 милиона евро от програмата на ЕС за макрофинансова помощ.

ЕС одобри през май 2020 г. спешен пакет за макрофинансова помощ на стойност 3 милиарда евро за подпомагане на икономиките на десет страни кандидатки за членство в ЕС и други съседни страни, включително Албания.

Финансовата помощ се предоставя под формата на заеми или грантове и за отпускането ѝ се изисква правителството на съответната страна да изпълни определени критерии. ЕС предостави на Албания два нисколихвени заема, след като правителството доказа, че е укрепило сектора на публичните финанси, подобрило е управлението и борбата срещу корупцията и е засилило социалната защита.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Важна новина за пътуващите в Албания

    Всички български граждани, пътуващи за Албания, ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на ко ...
    31.08.2021
    3 000
    3
  • Нови ограничения срещу вируса в Албания

    Албанските власти приеха предложението за налагане на нови ограничителни мерки срещу COVID-19 след увеличаване на броя на заразените с коронавирус, съ ...
    31.08.2021
    2 203
    9
Новини по държави: