Отидете към основна версия

3 411 37

Новият щам вече е в Австралия

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • австралия-
  • разпространение

Първите два случая са от хора пристигнали от Южна Африка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първите два случая на заразяване с новия щам на коронавирус Омикрон бяха регистрирани в Австралия, съобщи Министерството на здравеопазването. Двама души, които са се върнали в Сидни от Южна Африка на 27 ноември вечерта, са дали положителна проба за коронавирус. По-късно е потвърдено, че инфекцията е с новия щам Омикрон. И двамата заразени, които преди това са преминали пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, са в изолатор под лекарско наблюдение.

Други 12 души, които също са пристигнали в Австралия от Република Южна Африка на 27 ноември, са под карантина в болница в Сидни. „Останалите 260 пътници от полета от Доха и членовете на екипажа на Qatar Airways са изпратени в държавния карантинен център“, казаха от министерството.

От 27 ноември Австралия ограничава въздушния трафик с Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Сейшелите, Есватини и Южна Африка поради разпространението на нова мутация на коронавирус в тези страни. Влизането от тези щати е разрешено само на австралийски граждани и притежатели на разрешение за пребиваване в страната, които при пристигането си трябва да преминат двуседмична карантина в Хауърд Спрингс под лекарско наблюдение.

В На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) определи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква Омикрон. СЗО заяви в изявление, че щамът „има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: